måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Öppen planlösning snart ett minne blott?

Publicerad: 25 juli 2018, 04:00

Snart ett minne blott? Allt fler efterfrågar separat kök och vardagsrum. Illustrationen visar en mer öppen planlösning i Riksbyggens BRF Viva i Göteborg. Foto: TMRW

Öppna planlösningar har länge dominerat på bostadsmarknaden. Nu visar en ny undersökning från Skanska på ett trendbrott där efterfrågan av separat kök och vardagsrum ökar på bekostnad av den öppna planlösningen.

Ämnen i artikeln:

arkitekter

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Öppna planlösningar har länge varit det självklara valet bland bostadsköpare. En rikstäckande Sifo-undersökning från Skanska visar dock på ett trendskifte där man ser att allt fler föredrar ett separat kök och vardagsrum före öppen planlösning mellan kök, matsal och vardagsrum.

– Mycket tyder på att det kommer bli vanligare med separata kök framöver även om vi fortfarande kommer att se mycket öppna planlösningar ett tag till. En anledning är att man vill kunna nyttja utrymmena för olika syften och behov. I takt med ökat ”brus” i samhället i stort ökar också behovet att kunna krypa undan lite grann, säger Magnus Lambertsson, marknadschef på Skanska Nya Hem.

Skanskas undersökning visar att hela 62 procent, utöver måltider och matlagning, nyttjar köket till att umgås med familj och vänner. Nästan varannan använder det dessutom som en arbetsplats för jobb och läxor.

Vilken av följande planlösningar skulle du vilja ha i din bostad?

■ Planlösning med separat kök och vardagsrum 35 %
■ Öppen planlösning mellan kök, matrum och vardagsrum 33 %
■ Öppen planlösning mellan kök och vardagsrum 16 %
■ Planlösning med separat kök, matrum och vardagsrum 10 %
■ Ingen av ovanstående 2 %
■ Vet ej 5 %

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo med ett statistiskt säkerställt urval över hela landet med 1 000 respondenter. Undersökningen genomfördes i januari 2018. Skanskas kundundersökning Bopanelen består av över 2 000 bostadsköpare med varierande ålder och livssituation. Undersökningen genomfördes december 2016 och totalt ingick 839 svarande.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev