Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Praktiknära och långsiktig arkitekturforskning efterlyses

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Hur ska arkitekturforskningen se ut i framtiden och vilka krav ska ställas? Ja, det var frågor som stöttes och blöttes på Bygget på Norrlandsgatan i Stockholm häromdagen när ett femtiotal deltagare från skolor, företag och myndigheter hade samlats för att ge sina råd och synpunkter.


Forskningsrådet Formas har gjort en utvärdering av den svenska arkitekturforskningen. De institutioner som utvärderats är Chalmers, KTH, Lunds Tekniska Högskola, Landskapsplanering vid SLU i Alnarp och Ultuna samt Luleå Tekniska Universitet och Blekinge Tekniska Högskola.
Bristen på forskare mitt i karriären är  ett av de allvarligaste  problemen. Utvärderarna lyfter också  fram att svensk arkitekturforskning skulle vinna på att exponeras mer i internationella vetenskapligt granskande publikationer, både för att höja kvaliteten på den svenska forskningen och sprida kunskapen om de svenska forskningsresultaten.  
De flesta av deltagarna på seminariet var överens om att forskningen måste följa med samhällsutvecklingen och vara mer praktiknära. Den stora frågan är hur man startar en dialog mellan olika skolor, praktiker, finansiärer och övriga intressenter i samhället.
Mårten Lindström chef NCC Teknik och styrelseordförande för BIC, berättade att BIC, Byggsektorns Innovations Centrum, idag har ett 40-tal medlemmar, bl a några arkitektföretag. Våra medlemmar finns bland byggherrar, förvaltare, projektörer, entreprenörer, leverantörer av material, forskare med mera. Om fler arkitekter vill ansluta sig är det bra. Vi har varje år gemensamma forskningsutlysningar med Formas och har därigenom etablerat en bra form för forskning som är samfinansierad mellan stat och näringsliv.
Leif Brodersen, KTH, berättade att arkitektskolan bygger upp en helt ny organisation,  Research by design. Där årskurserna 4 och 5 ska utveckla forskarprojekt i undervisning, jobba med materialkunskap och stadsutveckling bland annat. Vi ska se hur vi bättre ska få kontakt med marknaden och driva de olika projekten i koppling med näringslivet och dess omvärld. Vi ska bli bättre att marknadsföra oss.
Varför inte inrätta ett centrum för arkitektur i byggandet som riktar sig rakt in i branschen och som kan skapa kontaktpersoner mellan skolan och praktiken.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.