Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Prisbelönad ljusdesigner får lysa upp Mariatorget

Publicerad: 9 mars 2009, 14:48

Ljusdesignern Kai Piippo ska stå för ljusdesignen när Mariatorgets belysning i Stockholm ses över.


Över 6 000 stockholmare röstade, i höstas, via sms och webb, fram vilken plats de tyckte Fortum och Stockholm Stad skulle rusta upp med ny belysning efter att Humlegården blev färdigställt. Överlägsen vinnare blev Mariatorget på Södermalm i Stockholm.

Fortum och Stockholm Stad vill säkerställa att den nya belysningen både blir smakfull, kreativ och energieffektiv. Därför samarbetar man med ljusdesigners för att få bästa resultat. Belysningen ska uppfattas både som trygghetsskapande och ge ökad trivsel.

Kai Piippo från Ljusarkitektur som ska stå för ljusdesignen av Mariatorget. Kai är nordens ledande ljusdesigner och har fått flera svenska och internationella priser för sina projekt.

- Det är en stor ära att få uppdraget att arbeta med ljusdesignen på Mariatorget. Torget är idag mörkt och otrevligt att vistas vid och i stort behov av en förbättrad stämning kvälls- och nattetid. Vi vill ge Mariatorget en behaglig atmosfär genom att ta fram det vackra och unika på torget, säger Kai Piippo.

En referensgrupp, med representanter från bland annat polisen, Farsor och Morsor på stan och Alla Kvinnors Hus, utvärderar projektet och vilka platser som är i störst behov av ny eller förbättrad belysning.

Runt Mariatorget ligger många restauranger och det är mycket folk i rörelse även under dygnets mörka timmar. Framförallt är det narkotikarelaterade problem som polisen i området hoppas att den nya belysningen ska hjälpa till att få bort.

Arbetet med Mariatorget påbörjas i mars månad och arbetet med belysningen färdigställs under 2009.

Fakta om projektet
Stockholms stad och Fortum inledde i december 2006 ett samarbete för att göra Stockholm ljusare och tryggare. Samarbetet löper på sju år och ger fler platser möjlighet till förbättrad eller ny belysning. Fortum bidrar med 10,5 miljoner kronor under perioden. En referensgrupp bestående av Farsor o Morsor på Stan, Polisen, Alla kvinnor hus är knuten till projektet.
Tidigare har Humlegården, Lappkärrsberget, Finlandsparken och Londonviadukten fått förbättrad belysning inom ramen för projektet.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.