Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Professionell restaurering prisas som Årets Fasad

Publicerad: 23 mars 2015, 19:23

Bild 1/2  Det vinnande teamet bakom Årets Fasad 2015.

Foto: Mattias de Frumerie

Vinnare av det nyinstiftade priset Årets Fasad 2015 är bostadsrättsföreningen Valfisken Mindre på Östermalm i Stockholm. Det är en rikt utsmyckad fasad från mitten av 1800-talet som nu renoverats och återfått sin ursprungliga glans.


Ämnen i artikeln:

Årets FasadSPEF

Juryn tar i sin motivering fasta på att renoveringen genomförts med stor professionalitet och yrkesskicklighet. I motiveringen står det också att renoveringen bidrar till att bevara såväl byggnadens som den omgivande miljöns starka värde.

– Det här priset behövs. Det här är ett gammalt hantverk. Jag ska inte raljera men vi har kunnat bygga fuktsäkert länge, sa Anders Drakes på Puts & Plattsättning, som utfört fasadarbetet, i samband med prisutdelningen på Årest Bygge-galan.

Fasadrenoveringen av Valfisken Mindre genomfördes av Puts & Plattsättning under hösten 2014. Utöver nedbilning av befintlig puts omfattade arbetet bland annat ny puts med grundning, stockning, listdragning och brädriven slätputs.

Årets Fasad är ett nyinstiftat pris som delas ut av SPEF, Sveriges Murnings- och Putsentreprenörförening. Priset ska bli årligen återkommande.

– Syftet med priset är sätta fokus på betydelsen av vackra och funktionella fasader. Det är trots allt den del av byggnaden som man ser allra först. Fasaden har också stor betydelse för byggnadens roll i stadsmiljön, säger juryns sekreterare Roger Blomqvist.

Juryn utgår i sitt arbete från fem bedömningskriterier: gestaltning, hållbarhet, innovationsgrad, utförande och resursanvändning. Alla typer av fasader kan belönas med priset.

– Även om det är SPEF som står bakom priset så kan alla typer av fasader nomineras. Det kan vara puts, tegel, trä, stål, glas eller något annat. Det speglas också i juryns sammansättning, säger Roger Blomqvist.

Utöver juryns ordförande Christian Carinci från SPEF är Statens fastighetsverk, ÅWL och Riksbyggen representerade i juryn.

– Juryn har med sin sammansättning och bredd i kompetenser varit mycket konstruktiv. Det har varit ett roligt och givande arbete, säger juryns ordförande Christian Carinci.

Juryn för Årets Fasad 2015

■ Christian Carinci, SPEF och Åby Fasad.
■ Per-Anders Johansson, Statens fastighetsverk.
■ Malin Pappila, ÅWL.
■ Roger Pohjanen, Riksbyggen.

Totalt 11 nominerade

Vinnare:

■ Bostadsrättsföreningen Valfisken Mindre, Östermalm, Stockholm.

Övriga nominerade:

■ Ljunglöfska Villan, Blackeberg, Stockholm.
■ Kvarteret Europén, Hus 1-2, Blackeberg, Stockholm.
■ Nyköpings högstadium, Nyköping.
■ Kvarteret Rekryten, Östermalm, Stockholm.  
■ Kvarteret Spinnrocken, Hötorget, Norrköping.
■ Kvarteret Tulpan 18, Norrköping.
■ Kvarteret Maskrosen 1, Norrtälje.
■ Skotet, Öster Mälarstrands allé 131, Västerås.
■ Tullhusen, Norrtull, Stockholm.
■ Åriket ET:I, Sågargatan, Uppsala.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Årets FasadSPEF

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.