Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Ralph Erskine satte människan i fokus

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Av Marianne Silén

Arkitekten Ralph Erskine har avlidit 91 år gammal. Han föddes i London 1914.I sin arkitektur har han förenat fantasifull och okonventionell form med rationella byggnadsmetoder samt engagemang i brukarnas villkor. Så t ex har han byggt flera uppmärksammade bostadsområden i bl a Kiruna, Landskrona, Tibro och Sandviken samt i Newcastle m fl platser i England. Därutöver har han ritat  en mängd offentliga och andra byggnader t ex Universitetsbiblioteket, Aula Magna i Frescati, Allhuset och Sporthallen för Stockholms universitet i Frescati. Flera av hans verk har blivit prisbelönta. Bland mängden av utmärkelser har han även tilldelats Royal Gold Medal for Architecture i Storbritannien. Han har också haft uppdrag i flera andra länder.
Byggindustrin hade sin sista intervju med Ralph Erskine en vacker vårdag i hans hem i Drottningholm. Han berättade  bland annat att hans sociala engagemang kom tidigt i livet.
- Mina föräldrar var vänsterliberala och jag gick i kväkarskola i Essex, sade han. Så det sociala intresset hade jag med mig i ryggsäcken när jag 1939 i maj som 25-åring kom cyklandes via Danmark till Sverige.
Han kom lockad av funktionalismen och blev så förtjust i landet att han bad sin blivande livskamrat Ruth Francis komma hit, och i augusti samma år gifte de sig i Stockholms Rådhus.
- Sverige var helt klart en förebild för mig, säger Ralph Erskine. Många utländska unga arkitekter kom hit vid den tiden och fick jobb på de svenska kontoren. Byggandet stod i topp.
Sedan kom kriget. Ralph Erskines pacifism hade blivit obestridlig i kväkarskolan i England.
- Jag anmälde mig som frivillig till ambulanstjänstgöring och var på väg till England via Petsamo, när kriget avskar alla möjligheter att komma fram. Den isfria hamnen ockuperades av ryska trupper 1944. Området  var finskt till 1947.
Kännetecknande för Ralph Erskines arkitektur är livfullhet blandad med respektlös formglädje. I motsats till många postmodernistiska stämningar har han ett mycket levande förhållande till traditioner. Han har fått dem att överleva och på nytt blomma ut i en upplevelserik, modern arkitektur.
På senare år var hand djupt engagerad i Ship to Bosnia, en
ideell förening, partipolitiskt och religiöst obunden, vars verksamhet bygger på frivilligt engagemang. Målsättningen är att stödja de krafter på Balkan som verkar för fred, försoning och samexistens. Verksamheten finansieras genom stödinsatser och donationer. Ralph Erskine ritade tillsammans med en grupp arkitekter Solidarity House. Ett projekt som han ledde.
- Alla som deltar i byggandet av vår miljö har ett särskilt ansvar och de måste med största allvar ta ställning till vilka deras avsikter är, säger han. Det var Ralph Erskines devis.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.