Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Restaurang i Ramundberget vann arkitektpris

Publicerad: 11 november 2009, 09:05

Restaurang Tusen i Ramundberget i västra Härjedalen, som ritats av Murman arkitekter, har utsetts till årets byggnad i kategorin Holiday under World Architecture Festival 2009 i Barcelona.


World Architecture Festival är en årlig internationell arkitekturfestival med tävlingsbidrag från hela världen. I kategorin Holiday tävlade elva bidrag från tio olika länder.

Restaurangen ligger vid trädgränsen på 1 000 meters höjd. Den har en fasad klädd med hela björkstammar och har plats för 125 gäster. Inredningen domineras av naturliga material som björk och näver.

– Vi är oerhört stolta över att ha vunnit med tanke på konkurrensen, säger Hans Murman, vd på Murman arkitekter. Det har varit en utmaning och ett ansvar att rita en byggnad på en så här speciell plats, att skapa en modern arkitektur som samspelar med naturen och tar tillvara på platsens alla möjligheter.

– Priset är ett bevis på att vi satt en ny standard för kvalitet och att vi lyckats skapa något unikt i den svenska fjällvärlden, säger Anders Östring, vd för Ramundberget.

Byggentreprenör har varit Öhmans Bygg. Cirka tio miljoner kronor har investerats i restaurangbygget.

Björn Lundbeck

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.