Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Rysk arkitekt har ansvar från skiss till ritning

Publicerad: 7 april 2008, 14:08

En rysk arkitekt har ansvar från skiss till ritningDe ryska arkitekterna har en betydligt tyngre roll i byggprocessen jämfört med de svenska. Processen är inte lika sönderstyckad som här. Respekten för arkitekten är mycket större i Ryssland.


Hur är arkitektens ställning i Ryssland?

Man kan säga så här. Arkitektrollen är betydligt starkare de har en tyngre roll i byggprocessen än här. De har större ansvar och ritar från minsta skruv till stora bostadsprojekt. Lite som vi gjorde för tjugu år sedan. Här i Sverige är det mera de stora byggföretagen som bestämmer åt arkitekten. I Ryssland är det byggherren som har det dominerande ansvaret, säger arkitekt Robert Lavelid, verksam i ett stort kontorsprojekt åt Ikea Property i Moskva. Det tredje kontorhuset uppförs nu i raskt takt av det turkiska byggföretaget Enka. Vid Byggindustrins besök är han nyligen hemkommen från Ryssland. Vi tittar också på ett handel och logistisk centrum i Ufa i Uralbergen och arbetar även med ett stort kontorsprojekt ( 60 000 kvm) åt ett ryskt-svenskt företag. Dessutom har vi har planer på att i dagarna åka till Omsk i Sibirien. Ryssland är ett riktigt Klondyke för närvarande.

Vidare ska Scandic under 2008 expandera i Ryssland. Tillsammans med Ikea ska det byggas ett nytt 300-rumshotell i Moskvas Khimki Business Park, som Ikea också driver. Scandic som ska sköta driften av det Ikea-ägda hotellet, hoppas på att hitta fram till det växande, mid-marketsegmentet – en målgrupp som ofta försummas av lyxhotellen i Moskva idag.

Ikea har stor vana att genomföra projekt i Ryssland och är en mycket professionell beställare. Ett antal varuhus och stora köpcentrum har redan byggts i flera städer i Ryssland, säger Robert Lavelid.


Hur ser arkitektutbildningen ut i korthet i Ryssland?

- Utbildningen är lika mycket konstnärlig som teknisk, säger Ludmila Choumakova, arkitekt på Modern Line. För att komma in på arkitektlinjen i Ryssland måste man efter det elvaåriga gymnasiet ha betyg i genomsnitt på ca 4,75. Därefter måste man klara intagningsprovet i teckning som görs under en mycket begränsad tid, ritningsteknik, fysik, matematik och uppsats. Nu har utbildningen även anpassats för ett internationellt system. I vilken bland annat ingår att man i åk 1 och 2 studerar romerska och grekiska system och dess principer, gamla ritningar kopieras, man lär sig den gamla klassiska ritningstekniken som lavering och tillämpar teoretiska kunskaper i beskrivande geometri, lär sig att bygga och rita perspektiv.

Ämnen som matematisk analys ingår också, vidare ingår beskrivande geometri, mekanik, hållfasthetslära, rysk historia och konsthistoria, säger Ludmila som gick ut arkitektlinjen 1982. Listan är lång, praktiska ämnen arkitektonisk projektering, geodesi, materiallära och idrott ingår också. I årskurs 3 och 4 blir det mera komplicerade projekt som måste göras. Nu har utbildningen även anpassats för ett internationellt system vilket innebär att efter fyra års studier och avklarad examen får man bachelortitel.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.