söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

S i Stockholm är mest positivt till höga hus, förtätning och djärvare arkitektur

Publicerad: 20 augusti 2018, 14:12

Partierna i Stockholms Stadshus är mer överens om att staden måste utvecklas än för fyra år sedan, enligt arkitektkontoret Alessandro Ripellinos valkompass. Foto: Johan Kindbom

Stockholmspolitikerna är mer positiva till förändring av stadsmiljön i dag än för fyra år sedan. Det visar den valkompass om stadsbyggnadsfrågor i Stockholm som arkitektkontoret Alessandro Ripellino har gjort. En möjlig förklaring är att vissa arkitektoniska surdegar har betats av.

Ämnen i artikeln:

val 2019arkitekterstadsbyggnad

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Arkitektkontoret Alessandro Ripellinos valkompass går igenom 15 frågor om stadsbyggnad och arkitekter där alla partier i stadshuset har fått svara. En liknande genomgång gjordes vid förra valet för fyra år sedan. Och det märks en del förändringar i partiernas hållning. Bland annat finns överlag en mindre tveksamhet kring tanken att Stockholm förändras, jämfört med för fyra år sedan.

- För fyra år sen var frågan om Stockholms förändring laddad och det är den inte i dag. Det märks i svaren. Alla partier i stadshuset bejakar den förändring och den dynamik som pågår i huvudstaden. Jag tror att det delvis kan bero på att den infekterade frågan om Slussen är historia nu.

Förbifart Stockholm är också redan klubbad och påbörjad och utbyggnaden av tunnelbanan pågår. Intressant är att MP, som gjort intåg i Stadsledningen, har jobbat på ett ansvarsfullt och nyanserat sätt i stadsbyggnadsfrågor, säger Alessandro Ripellino.

MP, V och S har starkast miljöprioriteringar

Enligt valkompassen är alla partier i fullmäktige i dag positiva till nyskapande arkitektur. Vänsterpartiet, MP och S gör de starkaste miljöprioriteringarna.

Det är främst tre frågor som skiljer partierna åt.

- Det är främst när frågorna blir ideologiska på något sätt som skillnaderna blir tydligast. Vänsterpartiet och Fi är minst positiva till idén att minska sociala problem genom en förtätning som integrerar våra utanförskapsområden med övriga staden. Det finns också en klassisk vänster-höger-positionering i inställningen till en avreglering av bygg- och bostadsmarknaden, och även när det gäller tanken att bygga billigare bostäder genom att förenkla byggregler. Annars är partiernas stadsbyggnadspolitik på kommunal nivå inte är så ideologiskt driven. Det handlar ganska mycket om vilka personer som företräder partierna lokalt och vilka personliga åsikter de har, säger Alessandro Ripellino.

Anledningen till att arkitektkontoret har låtit göra den här valkompassen är framförallt för att strömningarna i stadshuset påverkar deras kunder och kontorets verksamhet.

- Vi vill också visa för alla att vi är ett arkitektkontor som är bra på stadsbyggnad. Vi vill gärna vara med i den debatten för vi har mycket erfarenhet och kunskap, säger Alessandro Ripellino.

Gör valkompassen här: http://a-ripellino.se/valkompass

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev