Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Samtal om ett arkitekturprogram för Stockholm

Publicerad: 31 maj 2010, 12:59

Hur ska Stockholms snabba tillväxt hanteras? Nyligen hölls ett första seminarium om ett tänkbart arkitekturprogram för staden.


Om tankarna på ett framtida arkitekturprogram förverkligas ska det vara kopplat till och utgå från den nya översiktsplanen för Stockholm, som nyligen antogs av kommunfullmäktige. Seminariet som hölls i Färgfabriken var startskottet för diskussionerna om hur en ny arkitekturpolicy ska förhålla sig till översiktsplanen.

Jobbat på bred front
Den nya översiktsplanen har utarbetats under ledning av Niklas Svensson vid stadsbyggnadskontoret. Man har jobbat på bred front för att processen ska vara medborgarförankrad, drygt 150 möten har hållits med grupper och organisationer.

Kristina Alvendal, stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad, inledde dagen med att deklarera att Stockholm växer "så det knakar". Närmare
500 000 fler medborgare, det är ett helt Göteborg, beräknas bo i Stockholmsregionen 2030, 200 000 av dem i Stockholms stad - och de ska ha någonstans att bo.

Alvendal betonade även att den nya översiktsplanen är en policy, ingen stilguide. Och att byggbranschen, stockholmarna och arkitekter ska ha inflytande över den. "Vad förväntar vi oss?", "Hur ska det gå till?" och "Ska det vara fler tävlingar?" var frågor som Kristina Alvendal reste.

Ett statement som delades av Susanne Lind, stadsbyggnadsdirektör i Stockholms stad: "Vi kan inte göra det här själva" är hennes uppfattning.

Lars Marcus, forskare vid KTH, talade om hur den byggda strukturen, stadsformen, får konsekvenser. Som exempel tog han Berlinmuren som byggnadsverk, med dess politiska och mänskliga konsekvenser, samt hur Paris under 1800-talet byggdes om från förindustriell stad till borgarstad.

Många idéer
Curatorn Annica Enqvist och arkitekten och konstnären Therese Kristiansson, från The New Beauty Council, lyfte med anförandet "Din trygghet är inte min trygghet" fram att den normativa skönheten är tidsbunden, klassbunden och etniskt konstruerad. The New Beauty Council jobbar med frågor som vem staden är till för och vem som bestämmer hur den ska se ut och fungera.

Arkitekt Anders Wilhelmsson slog ett slag för sin "8 gånger 8-modell", att stycka upp staden i tomter om 8 x 8 meter och sälja dem till högstbjudande, som ett sätt att öppna upp tomtmarknaden.

Trend- och omvärldsanalytikern Jens Lanvin var både belåten och missbelåten med den nya planen; nöjd över att man skrivit att Stockholm ska utformas med och av medborgarna, inte för, men frustrerad över att man använt det något utslitna ordet hållbar. "Jag vill bo i en utvecklande stad, inte en hållbar" löd hans argument.

Öppet samtal
Gerhard Reinmuth, arkitekt från Australien och tillika gästforskare i Århus, har varit starkt kritisk till Sydneys översiktsplan och varnade för att inte bara lyfta fram det som är vackert i planen, utan tvärtom ge uttryck för det bristfälliga och utifrån det se vad som behöver förändras.

Dagen avslutades med ett öppet samtal där frågor som "vilka kulturbyggnader ska placeras i ytterstadsområden?" samt "är Stockholms skönhet hämmande så att det inte går att bygga modernt i innerstaden?" diskuterades.

Frågor som bara sett gryningsljus än, åtminstone i den här debatten.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News