Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Scheiwiller Svensson i offensivt internationellt arkitektursamarbete

Publicerad: 2 februari 2009, 15:19

Scheiwiller Svensson har i dagarna inlett ett internationellt arkitektursamarbete med brittiska YRM Architects och holländska Re:d Design. - Vi vill fördjupa vår kunskap med gemensamma, internationella projekt. Vi satsar även på ett kontinuerligt kompetensutbyte inom bland annat miljö och hållbar utveckling. Det säger vd och arkitekt Inger Lindberg Bruce och arkitekt Bo Svensson, Scheiwiller Svensson Arkitektkontor.


Scheiwiller Svensson Arkitektkontor har funnits på Åsögatan på Södermalm i Stockholm i snart femton år. Kontoret har ett brett spektrum på projekt. Nu har man också startat ett internationellt samarbete med ett engelskt och ett holländskt arkitektkontor för att ytterligare öka sina kunskaper och utbyta erfarenheter sinsemellan.

- Hållbart byggande blir mer och mer aktuellt och intressant, säger Inger Lindberg Bruce när Byggindustrin samtalar med henne och arkitekt Bo Svensson, delägare i Scheiwiller Svensson Arkitektkontor.
Bo Svensson berättar lite kort om bakgrunden för det internationella samarbetet.

- Det hela började med att jag hade kontakt med en engelsk arkitekt i London. Vi hade tidigare arbetat tillsammans med Skanska 2001, i ett parallellt uppdrag, där vi var med och ritade ett hotell i Rålambshov i Stockholm. Vi vann inte tävlingen men kom god tvåa. Sedan blev vi kontaktade igen. Denna gång av Royal Bank of Scotland här i Stockholm. Och i våras hörde WPP av sig, ett stort design- och mediaföretag med kontor över hela världen. Vi fick till uppdrag att göra programutredningar och tillsammans med YRM, vår engelska samarbetspartner, har vi nu designat ett helt ombyggt kontor i kvarteret Asken på Birger Jarlsgatan i Stockholm. De olika mediaföretagen är tydligt profilerade och samlade i tre trapphus. De var tidigare utspridda lite varstans i staden. Nu har var och en sin egen tydliga identitet med entréer, mötesrum etcetera. Inflyttning har påbörjats.

- Det är viktigt med erfarenhetsåterföring och tillsammans med YRM har vi på fastighetssidan i London utarbetat en manual för WPPs framtida ombyggnader world wide. Vi ser framemot att fortsätta med dessa projekt tillsammans, säger Bo Svensson.

- YRM arbetar också mycket med infrastruktur, åt bland annat Heathrows flygplats i London. Att bli mer internationella stimulerar hela vår verksamhet. Att få kunskap om andra och hur de arbetar i andra länder är väldigt givande. YRM har med sina 60-70 anställda även kontor i Wien och Bukarest. Det holländska arkitektföretaget Re:d Design har omkring 15 anställda, vilket är en bra storlek i nätverket, anser Bo Svensson.

- Vi satsar också på olika projekt i södra Europa, bland annat Spanien, säger Inger Lindberg Bruce. Det är viktigt att vi kan ta del av varandras erfarenheter, så att vi får lära oss mer.

- Nyligen har vi kommit hem från ett av oss initierat miljöseminarium i Wien, där vi gemensamt med YRM och Re:d diskuterade olika synsätt på miljöområdet. Det är oerhört viktigt att vi jobbar på att få klarare och tydligare regler på miljöområdet, säger Inger Lindberg Bruce. I England har man kommit mycket längre, där har man ett Miljötänkandet går fram med en revolutionerande fart, det är ett annat medvetande idag, här har vi stor hjälp av olika miljödatabaser gällande materials miljöpåverkan.

Vad jobbar ni för övrigt med utomlands?

- I Italien i Ancona, utvecklar vi en bussterminal och en centrumgalleria ritad av arkitekt Ralph Erskine på 1990-talet. Vi fullföljer nu hans idéer. Det känns roligt, säger Bosse Svensson.

- Här hemma är vi full gång med att utveckla kvarteret Paradiset på Lindhagensgatan i Stockholm. Tillsammans med Fabege och Peab utvecklar vi här butiker, kontor och parkering. Det är ett roligt och lustfyllt arbete, säger Inger Lindberg Bruce.

Det tidigare Skogaholmsbageriet byggs om till ett volymhandelscentrum på Kungsholmen. Detta utgör en del i omvandlingen av området till den nya stadsdelen Lindhagen. Projektet som nu är miljöklassat som en ”green building” förhåller sig till två skalor, dels innerstadsskalan längs Lindhagensgatan samt den större och snabbare kring Essingeleden. Planerad öppning är beräknad till början av 2009.

En annat spännande projekt bland många andra vi gjort är en privat cancerklinik i Knivsta, där vi själva varit projektledare. Det byggdes av Peab för ett år sedan åt Ray Clinic.

- Det är ju fantastiskt roligt och stimulerande att få vara med att forma miljöer där människor ska leva och verka, avslutar Inger Lindberg Bruce.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.