Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Skånes bästa arkitektur prisas

Publicerad: 23 november 2010, 09:32

Bennets Bazaar i Malmö och Townhouse i Landskrona tilldelas Skånes arkitekturpris.


Bennetz bazaar är namnet på de bokaler som MKB Fastighets AB invigde i februari i år. Ordet bokal är en sammanslagning av orden bo och lokal. Under 2009 uppförde MKB åtta bokaler i Rosengård.

Med bokalerna erbjuds småföretagare möjlighet att hyra både bostad och lokal i direkt anslutning till varandra. Bennets Bazaar är ritat av Jeanecke Arkitekter. Kenji Miyazu, vd för Jaenecke Arkitekter, tog emot priset under en ceremoni på måndagskvällen. Priset delas ut av Region Skåne.

Motiveringen till Bennetz bazaar säger bland annat att "hela idén med att skapa en butiksgata med små medel, lokaliserad utmed ett stråk med kontakt med övriga staden, placerar stadsdelen Rosengård i Malmö på kartan och bidrar till att fokusera på generella och speciella möjligheter till utveckling av förortsmiljöer, att öppna kontakterna mellan människor och stadsdelar."

Den andra pristagaren,Townhouse, är skapat av arkitekterna Jonas Elding och Johan Oscarson och är uppfört av Ahlgen/Löökas i Landskrona. Motiveringen här säger bland annat att "Townhouse är en vit kubistisk samtidsarkitektonisk byggnad som skickligt infogats mellan gamla småskaliga gatuhus från blandade tidsperioder. Hela gaturummets skrovliga karaktär framhävs av att den släta och eleganta volymen står fram som en ljuslykta."

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.