Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Skisser på gasklockan har visats

Publicerad: 29 oktober 2009, 16:29

Den ansvarige byggaren, Oscar Properties, och arkitektbyrån Herzog & de Meuron har presenterat planerna kring att omvandla gasklockan i Norra Djurgårdsstaden till bostäder.


Förslaget innebär att den stora gasklockan från 1932 omvandlas till ett 170 meter högt, cylinderformat bostadshus för  500 lägenheter. Inspirationen är bland annat hämtad från de historiska stål- och tegelklockorna i området.

En svängd tegelmur med öppna passager kommer att omfamna området och bland annat inhysa café, kiosk och cykelparkering. Detta är tänkt att bli en lugn, avgränsad yta där de boende kan träffas, besöka konsthallen eller ta en promenad i skulpturparken. Lite längre bort ligger den gamla stålklockan som ska byggas om till bostadsrätter, med gemensamma mötesplatser, dagis, café och bageri i bottenplanet.

Fasaden har olikformade och utskjutande balustrader och kommer att ge byggnaden ett regnbågsskimrande utseende. Cylinderformen härstammar från originalklockan och har tydliga öppningarna för att öka ljusinsläppet i lägenheterna. Lägenheterna är planerade för att vara energisnåla med mycket ljusinsläpp åt söder. Lägenheterna blir V-formade med vardagsrum i ena armen och sovrum i den andra, vilket skapar en spektakulär utsikt över Stockholm och den inre skärgården.

I och kring byggnaderna skapas en kulturpark och en rad offentliga ytor, både inne och ute. Ett bageri, deli, bokhandel samt en förskola är exempel på faciliteter som kan komma att finnas inom området.

Ansvarig arkitekt för gasklockan är arkitektbyrån Herzog & de Meuron, mest känd för olympiastadion i Peking och Londons Tate Modern. Gasklockan blir byråns första projekt i Sverige.

Politikerna i stadshuset ska nu besluta om att påbörja arbetet med en ny detaljplan för stålklockan. Sedan tar processen med planarbete, samråd och remisser vid. Förutsättningar och konsekvenser gällande exempelvis miljö- och kulturvärden ska utredas. Markanvisningen är klar sedan våren 2009 då exploateringsnämnden i Stockholms Stadshus beslutade att bostads- och fastighetsföretaget Oscar Properties som ska få bygga om gasklockorna i Norra Djurgårdsstaden.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.