söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Skola mitt i byn vann arkitekttävling

Publicerad: 25 juni 2018, 08:32

Foto: Okidoki / Warm in the winter

Idétävlingen ”Rötterna i Rinkeby”, med målet att utveckla och förbättra Rinkebys skolor, har fått en vinnare. Det är ”Skolan mitt i byn”, ett bidrag från Okidoki arkitekter och Warm in the winter, där en F-9-skola mitt i centrum skapar trygghet, som har tagit hem segern.

Ämnen i artikeln:

arkitekter

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Syftet med tävlingen "Rötterna i Rinkeby" har varit att samla in förslag som kan bidra till att främja en hållbar utveckling i stadsdelen Rinkeby, med skolan i centrum. Målsättningen är att inspirera till diskussioner om vilken roll skolan och dess närmiljö kan spela för att påverka utvecklingen i en stadsdel. Diskussioner som ska leda till konkreta utvecklingsprojekt i Rinkeby och i förlängningen i andra delar av Stockholm. Tävlingen har arrangerats av Skolfastigheter i Stockholm AB, Sisab, i samarbete med Sveriges Arkitekter och har varit öppen för alla. Prissumman är 1,5 miljoner kronor, som fördelas mellan de vinnande bidragen.

Juryns motivering till valet av vinnaren ”Skolan mitt i byn löd: Skolan mitt i byn är ett förslag som övertygande och modigt pekar på hur arkitektur och stadsbyggnad kan bidra till en positiv samhällsutveckling. Förslagsställarna använder medvetet en bred palett av fysiska och innehållsliga förändringar som verktyg i samhällsbygget och tar på så sätt ett nästan ännu större tag om uppgiften än tävlingen frågade efter. Med en tydligt feministisk strategi lyckas tävlingsbidraget med trovärdighet peka på möjligheten att skapa ett attraktivt besöksmål i stadsdelen."

– Tävlingsbidragen inspirerar oss att ändra själva grundstrukturen i Rinkeby, så att vi skapar ”skolor mitt i byn” där våra barn får en sammanhållen grundskoletid ända från förskoleklass till och med nionde klass. Vi vet att F-9-skolor har lättare att skapa trygghet, studiero och därmed höjda kunskapsresultat, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev