Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Småa och Utopia utformar sjönära i Vaxholm

Publicerad: 4 Maj 2010, 07:52

Småa har vunnit markanvisningstävlingen för Pålsundsstrand i Vaxholm med ett förslag om 16 bostäder ritat av Utopia Arkitekter.


I maj 2009 arrangerade Vaxholmstad en markanvisningstävling för Pålsundsstrand. Fem byggherrar böjds in, däribland Småa, som anlitade Utopia arkitekter för att utveckla ett förslag för området.

Kommunstyrelsen i Vaxholms Stad utsåg förslaget till vinnare.

Förutsättningar för tävlingen var helt öppna vad det gällde gestaltning och exploatering.

– Vi ville ta fram en tydlig gestaltningsidé som var tilltalande för Vaxholms stad samtidigt som vi nådde en exploateringsgrad som gjorde projektet ekonomiskt intressant för Småa. En av de största utmaningarna i skissarbetet var att för varje enskild bostad ta till vara på områdets starka koppling till vattnet, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

Hur har ni förhållit er till kopplingen till vattnet?
– Det har handlat om att skapa en bostadsform som ger så lite avtryck som möjligt i naturen och att lämna orörd mark kvar. Vi har bara dragit en väg som försörjer hela bostadsområdet, säger Emma Jonsteg.
– Dessutom att bevara den allmänna tillgängligheten till vattnet i form av nya bryggor och strandpromenad.
– Husen ligger väl studerade i terrängen för maximal sjökontakt, även planlösningarna är utformade för att optimera sjökontakten.




Utopia Arkitekters förslag har en tydlig miljöprofil där tekniska system är integrerade på ett naturligt sätt i både planen och byggnaderna. Betoning har även lagts på att bevara områdets karaktär som en sjönära mötesplats med småbåtshamn, till exempel genom att förbättra befintliga gångförbindelser genom området.


Förslaget består av två- och trevånings souterränghus fördelade på 16 bostäder inrymda i åtta parhus. Husen ligger förskjutna i både höjd- och sidled för att ge varje enskild bostad en tydlig vattenkontakt. Den kuperade terrängen utnyttjas för att gömma undan parkering under husen vilket gör att man slipper bygga en större parkeringsanläggning i skärgårdsmiljön och kunna bevara en småskalig het i området.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.