Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

"Snöfällan" vann arkitekttävlingen naturum i världsarvet Laponia

Publicerad: 13 Maj 2009, 14:33

Nu är det klart. Byggnaden Snöfällan, utformad av Wingårdh Arkitektkontor AB och Andersson Jönsson Landskapsarkitekter AB, står som segrare i arkitekttävlingen naturum i världsarvet Laponia.


Under våren har sex arkitektkontor deltagit i en prestigefylld tävling. En samstämmig jury presenterade vinnaren under en kombinerad prisceremoni och presskonferens på onsdagen.

Vacker och spännande upplevelse
Tävlingsjuryns motivering till varför Snöfällan är en värdig vinnare lyder så här:
"Snöfällan har en poetisk attraktionskraft. En av förslagets särskilda kvaliteter är hur naturen kommer att förändra och samspela med byggnaden; när snön packar upp runt den, när solen spelar i fasaden och av vädrets nötning. Byggnaden lever på naturens villkor och kommer att vara en vacker och spännande upplevelse även för den återkommande besökaren."

Övriga tävlande kom alla på en delad andra plats. Ett hedersomnämnande gick dock till byggnaden Rakkas, utformad av Rosenbergs arkitekter AB, Nivå Landskapsarkitektur AB och Jonas Bohlin Arkitektkontor AB.

I presskonferensen och prisceremonin deltog bland annat landshövding Per-Ola Eriksson som även är ordförande i Laponiadelegationen, representanter för Laponiadelegationen, tävlingsjuryns ordförande Karin Wannar, representanter för samebyarna i Laponia, samt - givetvis - företrädare för det vinnande arkitektkontoret.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.