Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Södertäljes nya stadshus - möjligheternas hus

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

En solig vårdag i mars träffar jag arkitekterna Vendela Thelander och Svante Bergman på BSK Arkitekters kontor vid Björns trädgård på Södermalm i Stockholm. De berättar över en kopp kaffe tillsammans med vd Bengt Bengtsson, Telge Fastigheter om det nya stadshuset i Södertälje som håller på att uppföras intill järnvägsstationen.


BSK Arkitekter  vann arkitekttävlingen  2005 om ett nytt stadshus i Södertälje i hård konkurrens.
Deras tävlingsförslag Tango lyder: "Det nya stadshuset är södertäljebornas nya arena för mötet med scenkonst, demokratiska processer, evenemang och administrativ ledning - allt samlat kring ett gemensamt rum".
- Det ska bli ett öppet  och levande hus under de flesta av dygnets timmar, säger vd Bengt Bengtsson, Telge Fastigheter. Det här blir Södertäljes nya mötesplats ett riktmärke i staden. Han nämner det fantastiskt goda samarbetet med alla aktörer i projektet, från projektledning till alla inblandade konsulter.
Det nya huset ger också bättre förutsättningar för ett levande  kulturliv. Här kommer även att finnas moderna konferensmöjligheter för både förenings- och näringsliv.
- Hyresgästen Södertälje kommun vill ha stadshuset så tillgängligt som möjligt för alla. Man prioriterar öppenhet, trygghet och säkerhet i byggnaden, säger Vendela Thelander, och visar på en av skisserna.  
Så till exempel har skyltningen gjorts extra tydlig och placerats så att även funktionshindrade lätt ska kunna ta del av den.
Investeringen för hela bygget uppgår till 370 miljoner kronor.
- Kommunen får yteffektivare kontor och administrationen effektiviseras och även lokalkostnaderna sänks genom att de kommunala kontoren som varit utspridda på sju olika ställen tidigare nu samlas på en och samma plats, säger Bengt Bengtsson.
Det var i augusti 2005 som Telge Fastigheter fick i uppdrag att påbörja projekteringen.
Enigheten i kommunfullmäktige var stor. De flesta lokalerna som de olika verksamheterna var inhysta i var i stort behov av renovering och direkt olämpliga.  
Ett nytt stadshus innebär också att kommunförvaltningens lokalyta minskas rejält, från dagens 16 000 kvm till cirka 10 000.
Det nya stadshuset i Södertälje i glas, rött tegel och svensk granit beräknas stå klart i början av 2008.
I skrivande stund är stomresningen uppe i plan tre på det nio våningar höga huset. Montering av stålbalkar, betongväggar och hålbjälklag pågår. Dessutom pågår även rivningsarbeten i det gamla huset från 1970-talet.
Stadshuset byggs i anslutning till Telge Forum som inrymmer scenerna Estrad och Trombon. Under byggtiden fortsätter kommunen att visa teater, film och konserter på andra scener runt om i Södertälje under vinjetten Estrad på turné.
I nästa byggskede väntar fortsatt montage av stommen och fortsatt rivning.
Arbetschef är Björn Ljungberg, på Peab. Bygget uppförs i prefab  som en samordnad generalentreprenad. Det finska företaget Ruukki gör stomjobbet och GlasLindberg är glasleverantör.
- Det är också roligt att BSK Arkitekter även fått inredningsuppdraget, säger Vendela Thelander, till sist. Det var ju så som arkitekterna arbetade förut och det känns mycket positivt. Invändigt blir det också mycket öppet med glasade ytor och med målade detaljer i en tidlös färgskala.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.