Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Spektakulär arena sätter Gotland på världskartan

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Projekteringen av Gotland Arena har inletts. En specialdesignad multiarena på 10 000 kvm, som ska sätta Gotland på världskartan när det gäller samtidsarkitektur och ekologisk teknik. Initiativtagare till projektet är den ideella föreningen Endrebacke.


Sommartid ska Gotland Arena vända sig till allmänheten med konserter, filmfestival och mässor inom konst, hantverk, trädgård, wellness samt aktiviteter i samband med Almedalsveckan. Arenan ska rymma 4 500 besökare. Under resten av året ska den ge plats för idrottsturneringar och mästerskap, kongresser samt fackmässor inom t ex innovativ teknik, ekologi och turism.
- Vi vill skapa möjligheter för helt nya upplevelser på Gotland, säger Jon Fredriksson, projektledare på föreningen Endrebacke.
Kommunstyrelsen ordförande, Eva Nypelius, ser projektet som ett spännande steg i regional branding. Det har positiva effekter på det gotländska näringslivet.
Gotland Arena blir en anläggning vad gäller resurshushållning och total miljöpåverkan.
För arenans visionära design står YAJ Arkitekter, genom Jonas Nyberg och Jonas Runberger. Konstruktör är londonbaserade AKT, genom Hanif Kara och Reuben Brambleby, framförallt kända för sitt samarbete med arkitektikonen Zaha Hadid.
- Vi har tagit utgångspunkt i gotländsk kalksten. Vittrande, skiktad kalksten med fossiler från en svunnen tid. Arenans övergripande organiska form påminner om en fossil trilobit, ett förstenat leddjur med sköldtäckta kroppssegment. Konstruktionen är densamma som hos en trilobit, d v s en självbärande skalkonstruktion, säger Jonas Nyberg, JAY Arkitekter.
Platsen för Gotland Arena är Endre, åtta  km öster om Visby, ett respektfullt avstånd från ringmuren. Byggnaden blir en solitär i landskapet, delvis inbäddad av tallar och enebuskar.
Arenan beräknas stå klar 2011.
Och från och med idag finns det möjlighet att via sponsorinsatser bli delaktig i tillblivelsen av Gotland Arena. Mer info kan fås av Alf Johansson, ordförande i www.gotlandarena.se

Fakta
Initiativtagare: Endrebacke.
Arkitekt: YAJ Arkitekter.
Storlek på arena: 10 000 kvm.
Klart: 2011.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.