Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Spektakulär orkan vid Malmö Högskola

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Av Christina Adlers

Malmö Högskolas nya hus på Hjälmarekajen, Orkanen, är en spektakulär femvåningsbyggnad, 150 meter lång och 60 meter bred. Med sin gröna, veckade glasfasad väcker den både uppseende och nyfikenhet. Under glaset har ord och uttryck monterats på olika språk, vilka framträder mer eller mindre beroende hur man rör sig utefter huset. Bakom glasfasaden som består av en betongstomme, aluminiumskivor och strukturglas döljer sig sex huskroppar som sammanbyggts med fem innergårdar, varav den mittersta är överbyggd med ett glastak.
Medan lärosalar och arbetsplatser är placerade i fyra våningar, återfinns biblioteket på 7000 m2 högst upp i huset.

Orkanen har ritats av Diener & Diener Architekten, interiört är FOJAB arkitektansvarig. Generalentreprenör har Heitkamp och Oetken Bauundernehmen varit och huset har kostat drygt 600 Mkr att bygga. Högskolan hyr lokalerna av Fastighetsägare är DIL Nordic AB, ett dotterföretag till Deutsche Bank Group. Officiellt invigs Orkanen den 28 september och blir hemvist för landets näst största lärarutbildning med omkring 7000 studenter.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.