Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Spektakulärt bygge gör kyrkogård till utflyktsmål

Publicerad: 12 januari 2009, 12:18

Spektakulära kyrkor finns världen över, men kyrkogårdarna har ofta hållit lägre profil. Detta blir det ändring på i Sunne där Sveriges största kyrkogårdsutvidgning pågår. Närmare 30 miljoner kronor investeras i att skapa en stämningsfull miljö som spänner över 35 000 kvadratmeter. En minnesplats med ett arkitektritat, välvt tak med stommar av limträ blir mittpunkten. Väl utformade omgivningar och en utsikt över Fryken gör kyrkogården till en unik sevärdhet och ett utflyktsmål.


- Det kommer att bli otroligt vackert och jag är övertygad om att det blir en ny sevärdhet i Sunne och ett vandringsmål för många. Det blir något att se och njuta av, säger Arne Persson, kyrkogårdschef i Sunne.

Minnesplatsen blir mittpunkten på den nya gravplatsen. En mur i granit uppförs runt platsen, som centreras av en vattenskulptur från vilken en bäck rinner ner mot en anlagd sjö. Något som garanterat kommer att fånga blicken är taket med stommar av limträ.

- Vi tänker oss taket som två löv eller två händer, så att byggnaden blir som en famn. Trygghet har varit ett tema för konstruktionen. Vi ville förmedla en mjuk känsla, samtidigt som byggnaden ska kunna hålla över tiden. Därför föll valet på limträ, säger Åsa Flarup-Källman, arkitekt på A-sidan, som ritat taket tillsammans med Olle Carling, Olle Carlings Ingenjörsbyrå.

På den iögonfallande minnesplatsen blir mötet mellan vatten, granit och trä till en helhet som är naturlig och sprungen ur naturen. Limträets formbarhet skänker en känsla av liv till det välvda taket.

- Taket av träskivor och limträ kan ses som en framväxt ur skogen, dessutom planterar vi också björkskog bakom minnesplatsen som ett stöd i ryggen när gäster finns vid minnesplatsen, säger Monica Sandberg.

Våren 2009 ska utvidgningen av kyrkogården vara klar.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.