Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Stadsvillor med lägenheter

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

På Astrakangatan i stockholmsförorten Hässelby byggs fem flerfamiljshus eller snarare stadsvillor med fem lägenheter i varje villa. Arkitekturen är mycket modern med raka linjer och pulpettak och med ett stänk av funkis.


Husen är byggda i två plan och ett suterrängplan och har anpassats till den näraliggande radhusbebyggelsen.
Husen har många udda detaljer som skjutdörrar från golv till tak mot terrasser, balkonger och uteplatser, utanpåliggande trappor och hiss. Stommen är uppförd med betong och ytterfasaderna har beigeputsats.

-Ljusinsläppet, terrasserna och rumshöjderna upp till fyra meter gör projektet mycket specifikt, säger Kjerstin Gyltman, Småa AB som är totalentreprenör.

Fönsterbänkarna är extra breda och ger plats för både pelargoner och stjärtar och färggranna markiser i orange skapar karaktär. För att hålla energikostnaderna nere försörjs husen med bergvärmepump som anslutits till ett borrhål för varje hus.

Småa är ett gammalt företag som bildades 1927 som egnahemsbyggare. Konceptet med självbyggeri finns kvar fast i enklare form. De hus som byggs på Astrakangatan är bostadsrätter och några av köparna har följts Småas ursprungliga idé och gjort en del själva såsom målning, inredning av kök och kakelsättning.

Småa ägs idag av JM, HSB och personalen.

FAKTA/ASTRAKANGATAN
Projekt: Fem stadsvillor med 25 bostadsrätter
Totalentreprenör: Småa
Entreprenadkostnad: 47,5 mkr
Stomleverantör: Strängbetong

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.