Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Staffan Carenholm, förbundsdirektör, Sveriges Arkitekter: Finanskrisen har gått över i lågkonjunktur

Publicerad: 5 November 2008, 12:52

Staffan Carenholm, förbundsdirektör, Sveriges Arkitekter:Sveriges Arkitekter, har under de senaste veckorna fått en hel del signaler om uppsägningar på ett 25-tal arkitektföretag runt om i landet. Det handlar om aviserade uppsägningar av bortemot 100 personer – flertalet våra medlemmar, säger han, när vi träffas på kontoret i Stockholm.


- När kreditgivningen inte fungerar normalt blir det snabbt senareläggningar och även tvärstopp i många projekt, konstaterar Staffan Carenholm. – Det är uppenbart att finanskrisen nu gått över i en lågkonjunktur, som riskerar att bli flerårig. Det är övermåttan dystert eftersom den underliggande byggmarknaden egentligen är både stark, sund och ganska fri från spekulationsinslag.

Så sent som i september var arbetslösheten bland arkitekter i det närmaste noll, endast ett 40-tal arkitekter var arbetslösa.

- Nu ökar sannolikt arbetslösheten snabbt. Det går fort utför när försiktigheten breder ut sig och normal lånegivning till sunda projekt inte längre fungerar.

-Men, säger han vidare, det finns ljus i tunneln, det finns i grunden ett strukturellt nyanställningsbehov inom arkitektföretagen. Och kommunerna ropar efter arkitekter både till planering och bygglovgivning. De kommande åren går dessutom många i pension och omsättningen på kommunala arkitekttjänster kommer att ligga på 15-20 procent årligen.

-Samtidigt är det en dyster verklighet att många arkitektföretag har en ekonomisk buffert som svarar mot endast ett par månadslöner. När lågkonjunkturen slår till blir därmed steget väldigt kort från full fart till tvärstopp. Allt detta går att mäta. I tidningen Arkitekten hade vi i augusti all time high när det gäller annonser. Två månader senare gäller en helt annan verklighet.

Chefsekonomen Lena Hagman på Almega spår i sin konjunkturrapport som kom för ett par veckor sedan att det kommer att bli en snabb konjunkturförändring i tjänstesektorn inför årsskiftet 2009/2010.

- Får hon rätt kommer de tjänsteproducerande företagen att bli en plog i en kommande konjunkturuppgång, säger Staffan Carenholm. Om kreditmarknaden nu trycker ner byggandet i botten kan vi vara säkra på att vi, när trycket väl lättar, står inför en snabb återhämtning. Frågan är bara när….

Några arkitektröster:

Leif Blomkvist, vd, Liljewall Arkitekter i Göteborg:

Hur märker ni av lågkonjunkturen?

Vi har märkt av en avmattning framförallt på bostadssektorn och till viss del även på industrisidan, där det finns en avvaktande hållning hos kunderna.

Några skrinlagda projekt?

En del kunder håller inne med de stora investeringarna och skjuter dem på framtiden. Vår tur är att vi i vår verksamhet på kontoret står på olika ben. Vi arbetar mycket inom den kommunala sidan med utbildning och vård etc, liksom inom landstingen med sjukvård och utveckling av vårdsidan. Så här lägger vi nu självklart mer kraft. Jag var ju med på lågkonjunkturen under 90-talet. Så jag vet att detta kommer i cykler, så en viss beredskap har vi haft här på kontoret även om det vi nu upplever slår alla rekord, både i styrka och i snabbhet. Nu ser vi gemensamt över hur vi kan utveckla våra kundrelationer på ett positivt sätt framöver.

Är det aktuellt med varsel?

Vi varslar ingen på vårt kontor. Däremot behöver vi anställa flera arkitekter, såsom landskapsarkitekter och vårdarkitekter.


Anders Svensson, vd, White Arkitekter:

Hur märker ni av lågkonjunkturen?

Idag har vi mycket att göra fram till och efter årsskiftet. Risken finns dock att uppdrag ställs in eller skjuts upp. Orderingången är hygglig och framförhållningen minskar men är fortfarande relativt god. I Danmark kan jag säga att där märker vi tydligt av den kraftiga nedgången och där krymper vi styrkan just nu.

Några skrinlagda projekt?

Enstaka projekt som man räkna på ena handen finns med. Och bland annat detaljprojektering av bostadsrätter har skjutits upp.

Är det aktuellt med varsel?

Det har inte funnits någon anledning att göra det. Om det inte blir en kraftig försämring, men det är det ju ingen som vet.


Ulrika Francke, vd Tyréns, Stockholm:

Hur märker ni av lågkonjunkturen?

Än så länge ser vi det bara i tidningarna. Men det vore väldigt underligt om vi inte skulle få effekter av detta. Vi får se vad det blir under 2009.

Några skrinlagda projekt?

Nej!

Är det aktuellt med varsel?

Nej.

Bengt Aili, vd, Tirsén & Aili Arkitekter, Luleå:

Hur märker ni av lågkonjunkturen?

Vi har inte märkt så mycket än.

Några skrinlagda projekt?

Några bostadsprojekt har stoppats upp tills vidare, men med uttalad tanke att de ska igång så fort som det ekonomiska läget stabiliseras.

Är det aktuellt med varsel?

Vi har inte varslat. Läget är antagligen osäkert men just nu ligger vi närmare till att anställa.

Stefan Sjöberg, arkitekt, Kjellander + Sjöberg:

Hur märker ni av lågkonjunkturen?

En allmän försiktighet på marknaden.

Några skrinlagda projekt?

I ett projekt har byggherren valt att skjuta fram försäljnings- och byggstart, tidigare var försäljningen planerad till oktober.

Är det aktuellt med varsel?

Nej inga varsel än så länge.

Claes R Janson, vd Metro Arkitekter i Malmö:

Hur märker ni av lågkonjunkturen?

Från att ha haft det bästa resultatet för det senaste kvartalet har det blivit betydligt tuffare med framhållningen. Vi får inte in jobb i samma omfattning som tidigare.

Några skrinlagda projekt?

Bostadsjobben har dragits ner rejält. Så till exempel har JM utökat tidplanen avsevärt på ett bostadsjobb.

Några skrinlagda projekt?

Nej, inte än.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.