Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Stark beläggning hos arkitekterna

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV PER HINDERSSON

Marknaden ser fortsatt bra ut både för arkitekter och teknikkonsulter. Det visar Svensk Teknik och Designs (STDs) Investeringssignal som presenterades i veckan.
Av de tillfrågade medlemsföretagen på byggsidan räknar 45 procent med ökade orderstockar under det närmaste halvåret och 49 procent med oförändrat goda stockar. Mest positiva är företagen när det gäller bostadsbyggandet. Här tror 62 procent på en fortsatt ökning av projekteringsvolymerna.

-Vi tror dock att 2005 blir den här konjunkturcykelns toppår, även om inledningen av 2006 blir fortsatt stark. Vi räknar med att konjunkturen därefter kommer att mattas något, säger Bengt O Andreasson på STD.
Merparten av arkitekterna och byggkonsulterna - ungefär 60 procent - tror sig behöva öka personalstyrkan under den kommande sexmånadersperioden. Bengt O Andreasson är dock tveksam om det verkligen kommer att bli så.

-Hittills under uppgångsfasen har vi egentligen inte haft någon nettoökning av nyanställningarna. I realiteten har det mest handlat om att ersätta pensionsavgångarna. Vi tror inte att den händer så värst mycket på arbetsmarknaden under den närmaste tiden.
Tittar man på delsektorerna så domineras marknaden av bostadsbyggandet. STD räknar med att sektorn blir fortsatt stark, även om den mattas något under nästa år. När det gäller övrigt husbygge, både privat och offentligt, så räknar STD med att marknaden bottnar och ligger kvar på en stabil kurva. Projektstocken hos arkitekterna växer visserligen stadigt, men det kan i viss mån röra sig om att byggherrarna bygger på reserver.
Infrastrukturbyggandet ser starkt ut framöver och det rör sig inte enbart om transportsektorn. STD tror på ett ryck uppåt för energiinvesteringar.

-Energisektorn verkar komma på bred front. Det gäller omställningar av gas-, fjärrvärme- och pannanläggningar. Alla försöker så gott de kan effektivisera energiförbrukningen och vi räknar med att investeringarna på det här området kommer att öka med ungefär 1 miljard kronor. Behoven av omställning har funnits länge, men det är först nu som det betalar sig på allvar, säger Bengt O Andreasson.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.