Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Svenska arkitekter får exotiska uppdrag

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Hammarby sjöstad ska exporteras till Norge. Det är arkitektkontoret White som fått uppdraget att delta i skapandet av en helt ny stadsdel i Bergen.


Arkitekten Mats Egelius, som satt sin prägel på Hammarby sjöstad, deltar nu i arbetet med att förvandla den nedgångna hamnmiljön runt Damsgårdssundet till ett toppmodernt bostadsområde med service och butiker. På ett av bostadshusens tak kommer en offentlig bollplan att byggas. Uppdraget för White innefattar att skapa ett kvalitetsprogram för fem kvarter och att rita ett kvarter med 75 lägenheter.
- Idag är Hammarby sjöstad ett referensobjekt för nordiska städer som vill förnya sjönära men nedslitna områden, säger Mats Egelius.

Det som gjort Hammarby sjöstad så lyckat är enligt honom att flera arkitekter jobbat ihop.
- Det har skapat både helhet och variation. Nu försöker vi jobba på samma sätt i Bergen där vi ska samarbeta med flera norska arkitektkontor.

Under den senaste tiden har White även fått uppdrag i Polen och Kina. I den kinesiska jättestaden Tianjin deltar man i ett projekt där närmare en miljard kronor ska investeras i bostäder, skolor, kontor, butiker, clubhouse med simhall och en underjordisk serviceanläggning. Det mesta handlar om restaurering av befintliga byggnader.

I Polen kommer arkitektkontoret att göra en masterplan för ett nytt bostadsområde i staden Szczecin. Hela området och de 750 bostäder som White ansvarar för ska ha en tydlig hållbarhetsprofil. Utsläppen av koldioxid ska begränsas, solpaneler kommer att värma varmvattnet och regnvattnet ska tas om hand lokalt.
- I Polen är det ovanligt idag att dagvattnet tas om hand, men det ska vi hitta en lösning för, säger Maud Karlström, arkitekt på White.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.