Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Svenska arkitekter prisade för bostadsområde i Madrid

Publicerad: 8 April 2008, 11:03

Arkitektkontoret Ahlqvist & Almqvist i Stockholm har prisats för det prestigefyllda bostadsuppdraget i Carabanchel i Madrid. Bostäderna på två – fyrarummare är så kallade ”social housing”. Byggkostnaden för detta projekt ligger på 6 000 kr/kvm.


- Bostäderna, som är ett politiskt mål, är subventionerade från staten. Det ska inte vara någon skillnad på de bostäder som man köper. Madrids stad har mycket höga krav, säger Britt Almqvist. På 25 år har man byggt 12 000 lägenheter.

Bostadsprojektet Carabanchel som är byggt, inflyttat och klart, blev nyligen utvalt till EMV, Empresa municipla la Vivienda uppdragsgivarnas, 25 års-jubileumsutställning som nyligen invigdes i Berlin för att sedan gå vidare till Paris och London. Britt Almqvist hoppas att utställningen även kan visas här i Sverige.

Vi sitter i ljusa korgstolar i konferensrummet på Ahlqvist & Almqvists kontor på Peter Myndes backe vid Slussen och samtalar. Stora fönster vetter ut mot Hornsgatspuckeln med alla konstgallerier, det faller ett lätt strilande regn.

- Det var 2002 som vi på inbjudan av Madrids borgmästare Alberto Riuz-Gallarón av 138 internationella arkitekter blev en av tre utvalda arkitektkontor att göra ett bostadsprojekt i Carabanchel. Så konkurrensen var hård. Vi fick i stort sett fria händer att utforma bostadsområdet, dock var exploateringstal och antal lägenheter, och även storleken på rummen fastställt, berättar Britt Almqvist.

Carabanchel 10 är ett kvarter inom ett nytt bostadsområde sydväst om centrala Madrid.

- Kvarteret är ungefär 45 meter brett och 90 meter långt, och därför valde vi, säger hon, och visar på en skiss, att skapa två innergårdar åtskiljda av en två våningar hög portik.

Kvarteret innehåller 106 lägenheter och har lika många garage under mark.
Gårdarna är något högre än gatan, här finns trädalléer och en liten källa med från vilken vatten rinner till en lång damm till den andra gården. Härigenom ökas luftfuktigheten på gården varma torra och soliga dagar. För övrigt är den omslutande bebyggelsen i kvarteret uppdelat i en femvåningsbebyggelse. Smala gränder ger kontakt mellan gata och gårdar.

- Här kan vinden blåsa igenom de små gränderna en varm dag, säger Britt Almqvist. De två grönskande gårdarna har äppelträd och doftande blommor, det ger en fin balans mellan sol och skugga.

- Tanken är att det ska vara lite som Alhambra, säger Britt Almqvist.
Byggnaderna i vit och klarblå puts. Husen är sammanlänkade med ett två våningar högt och 1,8 meter brett band som står på pelare. Byggnaderna som är platsbyggda har tegelsockel och har indragna bottenvåningar. Indragningen skapar skugga alla lägenheter har minst uteplatser åt två håll.

På ett tak mitt på gården finns även solpaneler för varmvattenproduktionen. De producerar 60 procent av årsförbrukningen av varmvattenbehovet.
Förutom Britt Almqvist medverkade även arkitekterna Stefan Forsberg och Nico Van Gelderen i bostadsprojektet.

- Vi hade också mycket bra kontakt med den lokale arkitekten B/SV Bernar Sainz de Vicuna, som var ansvarig för bygget på platsen, säger Britt Almqvist. Arkitekterna har kvalitetskontrollen på byggarbetsplatsen i Spanien.

Borgmästaren sa vid den högtidliga invigningen där de boende medverkade vid en nyckelceremoni ”att detta är en akt av solidaritet”.

- Vi har fått ytterligare ett projekt i Spanien, vi har ritat en stadsplan i Madrid tillsammans med B/SV och ett holländskt arkitektföretag OD205, området som satsar på ekologisk bebyggelse omfattar omkring 1 000 lägenheter. Detta område som också innefattar social housing riktar sig huvudsakligen till yngre. Kommunen subventionerar lån till unga familjer som sedan när de vill kan sälja sin bostad till marknadsvärdet. Bygget sker på betesmark. Intill tar fåraherdarna ut sina hjordar, en gammal tradition i Madrid. Här går motorvägen också strax bredvid.

- Vårt mål är att hela tiden utveckla projekt i nära samförstånd med uppdragsgivare genom noggranna analyser av förutsättningar lägga fram arkitektoniska förslag som har ett mervärde också för tredje person. Den sociala aspekten för oss är mycket viktig, arkitekturen ska utgå ifrån människans behov, säger Britt Almqvist, som i några år arbetade tätt tillsammans med den legendariske arkitekten Ralph Erskine, i både Holland och främst Storbritannien, och där den sociala aspekten i boendet sattes i första rummet.

Britt Almqvist påpekar också att det oerhört viktigt, idag näst intill en självklarhet, att arbeta med goda ekologiska lösningar.


Fakta


Ahlqvist & Almqvist Arkitekter
ägs och drivs av arkitekterna Bengt Ahlqvist och Britt Almqvist. Företaget grundades 1985. Kontoret med 22 anställda och består av arkitekter, stadsplanerare, landskapsarkitekt och grafiska designers och har tre verksamhetsgrenar, byggnader och stadsplaner i Sverige, infrastruktur, samt internationella uppdrag. Ahlqvist & Almqvist är det svenska arkitektkontoret i det EEIG-registerade europeiska arkitektnätverket Perspective.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.