lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Svenska arkitekter ska lära av New York

Publicerad: 4 november 2014, 06:57

Plattformen STHLMNYC ska öka samarbetet mellan arkitekter från Sverige och New York.

Foto: Mattias de Frumerie

Sveriges Arkitekter ger sig in i ett nytt samarbete med New York. Kunskapsutbyte om stadsbyggnad står i fokus.

Ämnen i artikeln:

USASveriges ArkitekterarkitekterstadsutvecklingStockholm


– Jag tror att Stockholm och New York har mycket att lära av varandra. I stället för att bara läsa eller titta på bilder och exempel från andra länder vill vi med denna plattform initiera ett djupare samarbete mellan arkitekter, andra aktörer och städerna, säger Tobias Olsson, Sveriges Arkitekters förbundsdirektör.

Han åker tillsammans med flera svenska arkitekter och en representant från Stockholms stad till New York på invigningen av plattformen STHLMNYC den 30 oktober. Då kommer bland annat en paneldebatt att hållas med svenska och amerikanska arkitekter. STHLMNYC är både en webbplats och en fysisk mötesplats med seminarier och workshops i de båda städerna. Linda och Sander Schuur är initiativtagare.  Nyckelfrågor är framtidens transporter, hur naturen tar plats i staden och hur man tacklar bostadsbrist, segregation och gentrifiering. Emma Jonsteg, vd på Utopia, ett av de utvalda arkitektkontoren, åker till New York för att presentera hållbarhet och miljöteknik i samband med kontorsbyggnaden Juvelen i Uppsala.

– Extra intressant blir inramningen i och med att man från officiellt håll i staden New York nu visar ett mycket stort intresse för olika hållbarhetsfrågor inom samhällsbyggande och arkitektur där en av deras ständigt återkommande referenspunkter är just Sverige och vårt sätt att jobba, säger hon.

Urbio deltar med tre medarbetare.

– Vi tycker att det är viktigt att delta i det här samarbetet för att kunna ligga i frontlinjen på innovativa framtidslösningar för stresståliga stadslandskap, säger Mattias Gustafsson, landskapsarkitekt på Urbio.

Även Stefan Sjöberg på Kjellander + Sjöberg kommer att delta.

– Här är ett intressant sammanhang där New York och Stockholm har ett utbyte hur vi planerar nya stadsmiljöer, utvecklar existerande, levande och adaptiva med gröna strukturer, säger han.

Läs mer om samarbetet

Här kan du läsa mer om samarbetet mellan arkitekter i Stockholm och New York.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev