Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Sverige får tillfällig riksarkitekt

Publicerad: 7 september 2018, 08:45

Christer Larsson är stadsbyggnadsdirektör i Malmö. Nu antar han rollen som statsarkitekt till dess att Boverket har hittat en permanent lösning,

Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö, blir Sveriges första riksarkitekt. Dock bara fram till att en permanent riksarkitekt har rekryterats och som längst till årsskiftet.


Det var i våras som riksdagen röstade igenom propositionen Gestaltad livsmiljö, som bland annat innebar att Boverket skulle inrätta tjänsten riksarkitekt. Bakom propositionen stod ett betänkande skrivet av Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö, och ursprungligen överlämnat till den tidigare alliansregeringen.  Boverket inledde i våras sökandet efter en riksarkitekt med uppdraget att stärka arkitekturens roll och skapa goda livsmiljöer.Nu presenteras Christer Larsson själv som en tillfällig lösning. Tjänsten sträcker sig till årsskiftet, eller tills dess ordinarie riksarkitekt är på plats.
– Jag  tror inte att jag är rätt person att ta det här jobbet tills vidare. Jag är 66 år och tror att det som behövs är någon yngre som ändå är erfaren, säger Christer Larsson till Tidningen Byggindustrin.

Under arbetet arbetar han kvar som stadsbyggnadsdirektör i Malmö, men parkerar vissa arbetsuppgifter. Hans roll som riksarkitekt kommer att bestå i att överbrygga tiden fram tills rekryteringen är färdig.
– Jag kan börja bygga upp något och peka ut en riktning, som någon annan sedan kan förvalta, säger Christer Larsson.Samtidigt anställs Monica von Schmalensee, tidigare vd för White arkitekter och idag ordförande i Rådet för hållbara städer, som en extra resurs för att stötta verksamheten internt och externt, under samma period som Christer Larsson är riksarkitekt.

Anders Sjelvgren, generaldirektör för Boverket, berättar att Christer Larsson och Monica von Schmalensee har rekryterats för att inte tappa fart i arbetet.
– Vi fick det här uppdraget redan i våras och jag ser ett behov av att vi kommer igång. Både Christer och Monica är duktiga personer med stor kunskap om innehållet i propositionen och jag är glad att vi har dem tillgängliga under den här perioden, säger han.
Trots den tillfälliga lösningen räknar han med att det inte dröjer länge innan en permanent statsarkitekt har rekryterats.
– Men i en rekrytering kan det ändå ta ett tag innan personen har kommit på plats, säger Anders Sjelvgren.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.