Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Tellus speglar omvärlden

Publicerad: 23 maj 2008, 07:36

Konstnären Peter Svedberg har till Framnäskajen i Örnsköldsvik skapat den skulpturala gestaltningen Tellus, en ljuskon med multipla funktioner. Ljuskonen som invigs i morgon, är gjord av s k konfrontationsglas eller spionglas. På dagen speglar den sin omgivning och på natten kommer ljuskällan inifrån skulpturen.


Fundamentet till skulpturen Tellus fungerar som en plats för vila och rekreation, och ger besökaren möjlighet att sitta ned, men man kan även ställa sig under glastornet och uppleva konstverket inifrån. Konstverkets titel väcker många associationer, kanske leder tankarna till vår egen jord och dess symbolvärld.

Peter Svedbergs inställning är i grunden målarens och arbetet med skulpturen är resultatet av rent handfast experiment. Han har bl a kombinerat genomskinligt glas, speglar och ljus. Genom att luta olika spegelplan och sedan foga dem samman, uppstår märkliga illusioner. Skultpturen Tellus skapar en plats för nya sinnesintryck, upplevelser och reflektioner. Men den utgör även ett nytt landmärke för Örnsköldsvik och dess omgivningar.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.