Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Tengbom är Skandinaviens mest innovativa arkitektkontor

Publicerad: 17 februari 2016, 09:50

Arkitektkontoret Tengbom finns med på det amerikanska businessmagasinet Fast Companys lista över världens tio mest inflytelserika arkitektkontor. Tengbom ligger på fjärde plats som enda skandinaviska kontor på listan.


Fast Company har listat världens mest innovativa företag. I kategorin Arkitektur ligger Tengbom på fjärde plats, som enda skandinaviska kontor på listan. I motiveringen som lyder:  ”För utvecklingen av framtidens arkitektur i realtid,” hänvisar magasinet till Tengboms design av framtidens boende i olika flexibla format. Bland annat lyfts forskningsprojektet HSB Living Lab som Tengbom deltar i.

Johanna Frelin tillträdde i januari som ny vd för Tengbom, även hon med ett stort engagemang för framtids- och digitaliseringsfrågor. Nyligen rankades hon som tredje mäktigast i design- och arkitektursverige av Tidskriften Rum, och dessförinnan har hon utsetts till årets vd.

- Vi har varit innovativa i 110 år. Men för att lyckas med det måste man uppfinna sig själv om och om igen. Vi lägger stort fokus och kraft på att göra tidlös arkitektur, men även det är ett tillstånd som förändras hela tiden. Därför tänker vi nu mycket på framtiden, vad det är för människa som ska leva i det digitaliserade samhället och hur bör exempelvis en skola eller ett sjukhus fungera. Vi måste planera våra städer utifrån den förändring som sker i och med tekniken, säger Johanna Frelin.

Tengbom har omkring 550 anställda på tolv kontor i Sverige och Finland.

De tio mest innovativa arkitektkontoren enligt Fast Company:

1. Sanaa

2. Office for Metropolitan Archhitecture

3. Archiblox

4. Tengbom

5. Ingenhoven Architects

6. Assemble

7. Gerber Architeckten

8.Kasita

9. Ateliers Jean Nouvel

10. Lake Flato

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.