Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Tomten bor i Kirgizistan

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Nu har Sweco gett sig in i debatten om var jultomten bor. Enligt företaget finns hans hemvist vare sig i Sverige eller Finland- utan i Kirgizistan.


Alla som har växt upp med föreställningen om att jultomten har sitt hem och sina renar i den svenska, eller på sin höjd finska, fjällvärlden kan känna sig besvikna. Nu har Sweco nämligen räknat ut att tomten bor i det avlägsna Kirgizistan. Företaget har låtit sina specialister på geografiska informationssystem fastställa koordinaterna (latitud 40, 40 grader och longitud 74, 24 grader).

-En geografisk och demografisk analys visar att platsen ligger dels nära de folkrika länderna Kina och Indien och dels en bit upp på det mer tätbebodda norra halvklotet. Det är också en bra plats att bo på eftersom tomten bör börja i östra Asien och sedan dela ut julklappar i västlig riktning. Då färdas han mot jordens rotationsriktning och det gör att tomten får dubbelt så lång tid på sig att dela ut klappar till alla världens barn, säger Anders Larsson på Sweco.

Enligt Anders Larsson är det värdefullt att göra den här typen av beräkningar eftersom det leder till att företag kan minska sina transportsträckor, spara på miljön och tjäna pengar på det. Sweco verkar dock inte ha tagit med i beräkningarna att majoriteten av den centralasiatiska republiken Kirgizistans invånare är muslimer och att stora delar av Asien överhuvudtaget inte firar jul.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.