söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Trafikverkets heta arkitektkandidater

Publicerad: 24 oktober 2017, 08:51

”Det känns roligt att lyfta fram de nominerade som verkligen visar hur olika infrastrukturanläggningar kan både bidra och inspirera till samhällsutveckling”, säger Anna Lindell, Trafikverket.

Ämnen i artikeln:

TrafikverketSveriges Arkitekterarkitekter

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


De nominerade till Trafikverkets arkitekturpris är:

Värtaterminalen i Stockholm med beställaren Stockholms Hamnar och arkitekten C. F. Møller.

Älvängens station, Ale kommun med beställaren Västtrafik och arkitekt Frenning & Sjögren Arkitekter.

E6 genom Världsarvet, sträckan Pålen-Tanumshede. Beställare har varit Trafikverket och arkitektteamet kommer från Ramböll, Trafikverket, RAK arkitektur, Vitlycke museum och Skanska.

Infrastrukturprojekt kan vara små eller stora projekt men gemensamt för dem är att de oftast sträcker sig över lång tid. En bra process och förmåga att hålla ihop projektet från start till mål är därför viktigt för slutresultatet, skriver de som står bakom priset i sitt pressmeddelande.

– Många vet att infrastruktur är en del av den offentliga miljön. Och för att det ska bli riktigt god arkitektur behöver man vara på hugget i alla steg, från planering till byggande, säger Anna Lindell, juryns ordförande och landskapsarkitekt på Trafikverket.

Vinnaren av Trafikverkets arkitekturpris avslöjas på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 28 november på Cirkus i Stockholm. Juryn för Trafikverkets arkitekturpris utses i samråd mellan Trafikverket och Sveriges Arkitekter.

Juryns motivering:

Ur juryns motivering för Värtaterminalen: ”I ett för färjeresenären enkelt ordnat rörelsemönster erbjuds också stadens invånare att hänga med till hamnens dynamik – från kvartersmiljö till hamn uppstår kvaliteter för alla.”

Ur juryns motivering för Älvängens station: ”Vitaliseringen av stationsområdet till en social knutpunkt är ett strategiskt smart grepp som ger stora kvalitetsvinster. Resecentrum, lokalt bibliotek, väntområde, cykelparkering och torg blir konkreta exempel på de möjligheter ett stationsutvecklingsprojekt ger i form av högre tillgänglighet och nytt vardagsliv.”

Ur juryns motiveringför E6 genom Världsarvet: ”En process som säkerställer gestaltningsfrågor över lång tid, i alla led från planläggning till byggskede, ger resultat i form av ett föredömligt ”väghantverk” där kvalitetsnivån är genomgående hög och helhet och detaljer håller ihop.”

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev