lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Trygghet, hållbarhet och frihet: Vi lät unga arkitekter rita om partiernas valstugor

Trygghet, hållbarhet och frihet: Vi lät unga arkitekter rita om partiernas valstugor

I samarbete med arkitektbyrån Strategisk Arkitektur lät vi sju unga arkitekter tolka vallöftena från landets samtliga riksdagspartier – i formen av en valstuga.
Välkommen in!

Publicerad: 31 augusti 2022, 13:28

Ämnen i artikeln:

Val 2022SocialdemokraternaModeraternaVänsterpartietLiberalernaKristdemokraternaCenterpartietSDSverigedemokraternaarkitekterbyggpolitikPolitik

Vänsterpartiets, Moderaternas och Liberalernas valstugor tolkade unga arkitekter Foto: Strategisk Arkitektur

Innehåll

 

Så gick uppdraget till:

Tolkningen av riksdagspartiernas valstugor är gjord i samarbete med arkitektföretaget Strategisk Arkitektur.

Alla medverkande arbetar som arkitekter, specialiserade inom bland annat interiör arkitektur, fastighetsutveckling, handel, och stadsutveckling.

Uppdragen lottades ut och totalt fick arkitekterna en knapp dag på sig att läsa in sig på respektive partis politik och lösa uppgiften.

 

Moderaterna: ”Valstugan ska förmedla frihet i kontrast till trygghet”

Foto: Strategisk Arkitektur

Arkitekt Amy Bickham berättar:

”Valstugan ska gestaltningsmässigt förmedla frihet i kontrast till trygghet – där halva stugan ger en tung, robust känsla medan den andra halvan känns lätt och transparent. Den kan sedan öppnas upp i två olika lägen, för att ge bästa användning utifrån vädersituation, vilket också ger en välkomnande och öppen känsla. Moderaternas visioner om vikten av frihet och tron på individens förmåga och rätt att själv bestämma över sitt liv inspirerade mig till att designa en valstuga som är anpassningsbar. Att fundera kring och skapa en valstuga har varit roligt, då det har handlat om att översätta politik till arkitektur. Det har varit extra intressant att skissa på en valstuga med möjlighet till förändring, då det speglar den nuvarande politiska situationen. När valet är över ser jag att stugan används som båthållplats, då den ger väderskydd och möjlighet till utblickar, samtidigt som den kan anpassa sin utformning efter årstid.”

 

Läs även: Nu öppnar anmälan till Årets Bygge 2023!

Socialdemokraterna: ”Svenska, folkliga och enkla element”

Foto: Strategisk Arkitektur

Arkitekt Axel Bergholm berättar:

”Socialdemokraterna är parti där alla har rätt att vara med och bli hörda vilket går igen i min gestaltning: Valstugan är lättillgänglig, öppen och inbjudande – och inspirerad av svenska, folkliga och enkla element. En plats med en tydlig framsida och baksida med olika grad av interagerande möten. En utmaning var att försöka hålla det så enkelt som en valstuga ska vara, men samtidigt hitta en finurlighet, en vinkel som känns spännande när du ser på och går in i den. Funktioner som har flera syften är något jag uppskattar. Att det stora taket som kan ge skugga eller regnskydd också kan agera som nedfällbara luckor när det är stängt för dagen tycker jag om. Jag gillar tanken på utrymmen där alla kan ta plats och höras, att baksidan är helt öppen med en ramp känner jag utstrålar en transparens och välkomnar in. Det tycker jag känns sympatiskt. När valet är över ser jag framför mig att huset skulle kunna stå på torget i Aspudden.”

 

Läs även: Nya utmaningar väntar bostadsförsörjningen – här är politikernas lösningar 

Vänsterpartiet: ”Partiets politik i tre ord: trygghet, jämlikhet och integration”

Foto: Strategisk Arkitektur

Arkitekt Hagob Manoukian berättar: 


”Vänsterpartiets valstuga ska kännas som en paviljong, en plats som drar in folk för att umgås och diskutera. Jag har utgått från Vänsterpartiets politik i tre ord: trygghet, jämlikhet och integration. Från dessa tre ord gestaltade jag valstugan till:

• En rund form som symboliserar ombonad – trygghet.

• Nejlikans (partiets logotyp) fem blad som symboliserar symmetri, fem lika delar – jämlikhet.

• De fem bågformade öppningarna som riktar sig åt alla håll som symboliserar att alla är välkomna – integration.

En detalj som jag är förtjust i är träpanelerna längs med fasaden som efterliknar kanterna på nejlikans blad. För mig var den största utmaningen att ge politiken en fysisk form på ett diskret sätt.

När valet är över tror jag att valstugan hör bäst hemma ute i det gröna. En paviljong mitt i en park som för samman människor från olika håll.”

 

Läs även: Den danska modellen: Så kan byggbranschen motverka de kriminella gängen

Miljöpartiet: ”I stugan kan man omvandla dagvatten till dricksvatten”

Foto: Strategisk Arkitektur

 

Arkitekt Isabella Birke berättar:

”Alla valstugans delar, golv, väggar och tak är i återbrukningsbara material som värnar om natur och klimatavtryck. Varje del är en pusselbit som enkelt går att klicka ihop i storleken av en EU-lastpall, för att enkelt kunna frakta valstugan nedmonterad på bästa sätt för att lämna så lite klimatavtryck som möjligt. Valstugan går att återbruka år efter år och går enkelt att förvara. Jag blev inspirerad av att Miljöpartiet vill skärpa strandskyddet och skydda kusterna, växt- och djurliv på land och i vatten. Även att Miljöpartiet vill att både grund- och ytvattenförekomster ska kunna göras till riksintresse eftersom skyddet av dricksvatten varierar mycket över landet. Något som sticker ut och som gör valstugan speciell är att man kan omvandla dagvatten till dricksvatten.”

 

Liberalerna: ”Frihet är ett viktigt värdeord”

Foto: Strategisk Arkitektur

Arkitekt Marcus Badman berättar:

”Stugan har formen av en liksidig triangel där samtliga sidor öppnas upp på mitten. Huset kan därför anpassas och programmeras efter rådande situation och behov. Det är upp till den enskilda individen och brukaren att bestämma. Ett viktigt värdeord för Liberalerna är frihet vilket är vad jag försökt förmedla genom den anpassningsbara strukturen. Frihet kan ta form på olika sätt och att kunna bestämma över sin egen miljö är en av dem. Den största utmaningen med uppdraget var att på ett opartiskt sätt ta sig an uppgiften och inte låta egna åsikter ta över. 

Efter valet tror att den skulle kunna fungera bra som någon form av vänthall – man kan dessutom kombinera den med fler valstugor och på så sätt uppnå spännande kombinationer och strukturer.”

 

Sverigedemokraterna: ”En modern tolkning av den klassiska allmogestugan”

Foto: Strategisk Arkitektur

Arkitekt Isabella Birke berättar:

”Huset är en modern tolkning av den klassiska allmogestugan. Jag har utgått från Sverigedemokraternas tankegångar om byggnadstradition som ska bevaras, att historiskt förankrade byggnadsmiljöer skapar hemkänsla, trygghet och identitet. Samt att ny arkitektur behöver knyta an till äldre arkitektur och estetik som människor känner sig hemma i, trivs med och anser är vacker och tilltalande.

Jag gillar när tradition möter det moderna och det här är ett fint sätt att lyfta fram svensk tradition men ändå med en mer modern och öppen gestaltning med fler fönster och glasdörrar. När valet är över kan stugan enkelt användas som en liten svensk sommarstuga och passar bra i vilket landskap eller område som helst.”

 

Centerpartiet: ”Loggan ger upphov till formen på stugan”

Foto: Strategisk Arkitektur

Arkitekt Jacob Star berättar:

”Valstugans form är inspirerad ur deras fyrklöverlogga: De fyra tvådelade bladen ger ramen för de åtta väggarna, där man genom varierade entréer kan komma in i valstugan. Där finns höga och låga, breda och smala, modernare och mer traditionella dörröppningar. Stugan är utformad i trä, med betongfundament och ståldetaljer. Taket fungerar som en prisma för att ta fram solljusets alla färger. När jag läste på om Centerpartiet fick jag intrycket av ett parti som hyllar valet och mångfalden. Valet mellan stad och land, offentlig och privat vård och det fria valet av skola för att ge några exempel. Mångfalden finns med när de talar om värdet av jämställdhet och invandring och integration. Av detta kommer sig de olika entréernas form, utseende och antal. De är också historiskt ett parti för lantbruket och skogsindustrin, vilket jag använt i mitt materialval. Jag är svag för stark geometri generellt och gillar hur loggan ger upphov till formen av stugan. Loggan gör att den alltid kommer kopplas till Centern, men efter valet kan jag se den framför mig i en park som en liten paviljong eller liknande.”

 

Kristdemokraterna: ”En modern profil som är baserad på deras värdeord”

Foto: Strategisk Arkitektur

Arkitekt Aday Demirel berättar:

”Jag valde en modern profil till Kristdemokraternas valstuga – som ska fungera som en viktig plats för medborgaren att informera sig om deras politik. Kristdemokraternas värdeord – Vård & äldre, Familj, Trygghet samt Jobb & Integration – var en viktig del av processen när jag tog mig an utmaningen och jag har arbetat mycket med att fånga nyfikenhet bland folket, placera rikt med information på liten yta, samt uppnå mobilitet och transportvänlighet för politiska kampanjer runtom i landet.”

 

Kort om Strategisk Arkitektur

Strategisk Arkitektur har cirka 80 medarbetare i Stockholm och verkar inom områdena fastighetsutveckling, stadsutveckling, handel, bostad, landskap och interiör arkitektur. Aktuella uppdrag är bland annat fastighetsutveckling av Kv Poolen – ny simhall och huvudkontor åt Tieto Evry i Solna, omdaningen av NK och Sturegallerian, stadsutveckling av Uppsalas nya hållbara stadsdelar, renovering och restaurering av Bobergs tegelbyggnader i Gasverket, Norra Djurgårdsstan belönat med ROT-priset 2021. Utvecklingsprojekt i Hagastaden inom kvarteren Forskaren och CampusF samt arbete med huvudkontor åt Elekta samt Academic Work, bostadskvarteret Gretas Glänta i Sigtuna belönat med Sigtuna kommuns Arkitekturpris 2022. Bolaget grundades 1991.

 

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev