Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Två priser till Stockholm på Arkitekturdagen

Publicerad: 22 november 2010, 09:32

Liljeholmstorget och restaurang i ett omgjort parkeringsgarage. Stockholm knep två förstapriser, medan Kasper Sahlin- och Siena-priset gick till Göteborg respektive Karlstad.


Sandgrundsparken prisad
Sveriges Arkitekters Siena-pris, för att främja god utemiljö, gick till Sandsgrundsparken i Karlstad. Parken, som också var nominerad till Stora samhällsbyggarpriset tidigare i år, fick utmärkelsen bland annat för att den är "en tidlös och modern skapelse".

För designen står Sweco arkitekter genom Torbjörn Andersson.

Beställare och entreprenör är Karlstad kommun, som satsat 20 miljoner i parkens två första etapper, och gärna ser en tredje etapp.


Liljeholmstorget i Stockholm bästa stadsplaneringen
Sveriges Arkitekters planpris gick i år till Liljeholmstorget i Stockholm. Stadsplanen för torget uppfyller tre kriterier som juryn anser vara avgörande: en starkt genomtänkt vision, en genomtänkt genomförandestrategi och att det blev bättre än tidigare. En stadsomvandling av hög klass helt enkelt.

– Detta är ett bevis på att uthållighet lönar sig. Liljeholmstorget har planerats sedan 1960-talet, planarkitekt Martin Schröder.

Byggherrar har varit: JM, Seniorgården, Citycon och SL.


Guldstolen till Buco Nero
Sveriges Arkitekters pris för årets inredning gick till restaurangen Buco Nero i Stockholm.

Restaurangen, som är inhyst i ett omgjort parkeringsgarage, har ritats av arkitekt MSA Rachid Lestaric. Beställare är Café Roslags genom Sascha Smederevac.

"Genom ett skickligt handlag har ett gamalt garage omvandlats till en alldeles speciell plats", enligt juryn.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.