Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag16.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Ung svensk arkitektur på tapeten

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV MARIANNE SILÉN

Höstens stora utställning på Arkitekturmuseet i Stockholm presenterar en ny generation arkitekter som har börjat etablera sig.
Ett tjugotal unga arkitekter med spridning över Sverige visar aktuella projekt i form av fotografier, modeller och ritningar.
- 60- och 70-talisterna har börjat etablera sig på Sveriges arkitekturscen, mycket tack vare privata beställare. Hittills har de emellertid haft svårt att få genomföra stora offentliga uppdrag trots att de skapar en angelägen arkitektur. Med denna utställning vill vi på  Arkitekturmuseet hjälpa till att sprida kunskap om den unga generationens arkitektur till en bred allmänhet, säger Bitte Nygren, chef på museet.
Självklart visar inte utställningen "Ung svensk arkitektur" all bra ung, svensk arkitektur. Men den ger en inblick i den bästa unga svenska husarkitekturen, som kan karaktäriseras av att vara interaktiv, föränderlig och resurssnål.
- Inbjudan att delta i utställningen gick ut till ett fyrtiotal arkitekter, nästan uteslutande till små kontor, men också till några aktörer som utmärkt sig på större kontor, säger utställningsansvarig Annelie Kurttila, Arkitekturmuseet.
Arkitekterna som medverkar valdes ut med hjälp av följande  kriterier:
Aktörerna med fler än ett bra genomfört projekt fick förtur. De ska också  
representera olika delar av Sverige och det ska vara en jämn fördelning mellan könen. Dessutom ska man helst inte vara över 40 år.
- Utställningen består av en struktur med individualiserade rum som utställarna själva har fått "tapetsera" utifrån vissa specifika krav , säger Tomas Lauri och  utställningsarkitekt Jan Perrin.
Arkitekterna  har blivit ombedda att visa upp projekt som definierar dem som arkitekter och samtidigt presentera dessa grafiskt identitetsskapande. Resultatet är en slags arkitekturgrafitti. Ett sorl av uttryck.
Under elva söndagseftermiddagar presenterar de utställande arkitektkontoren sina projekt och berättar om de problem och möjligheter som unga arkitektkontor ställs inför. Varje söndag kl 14 under perioden 25/9-4/12.
Deltagande arkitekter är:
Arkitektstudio Widjedal, Racki, Bergerhoff
Erik Andersson Architects
Per Bornstein & Mattias Lind/White
Dynamo Stockholm Arkitekter AB
Jonas Elding
General Architecture
Igloo arkitekter
Carmen Izquierdo Arkitektkontor
Mats Karlsson
Kjellander & Sjöberg Arkitektkontor AB
Kod Arkitekter
Marge Arkitekter AB
Movado Arkitekter
Josefina Nordmark/MAF Arkitektkontor AB
Johannes Norlander Arkitektur AB
QPG AB
Servo
Spetz & Holst Arkitekter
TAF Arkitektkontor AB
Testbedstudio
Tham Videgård Hansson arkitekter
Vera Arkitekter AB
Utställningen pågår  t o m 8 januari 2006.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.