Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

"Utländska arkitekter är välkomna till Sverige"

Publicerad: 31 mars 2009, 12:40

Staffan Carenholm, förbundsdirektör, Sveriges Arkitekter, tycker du att det är bra med den danska inbrytningen av arkitekter i Sverige?


- Det som kallas ”den danska inbrytningen” är en medveten och långsiktig exportsatsning från den danska regeringens sida på arkitekturtjänster. Danmark marknadsför sig internationellt som ”a creative nation”, vilket bland annat innebär att de danska ambassaderna har ett uppdrag att lyfta fram danska arkitektföretag. De danska arkitekterna har helt enkelt hela samhällets uppbackning, någonting som fullständigt saknas i Sverige. Den danska regeringen har förstått att den danska arkitektkompetensen är en nationell tillgång som man alltid passar på att marknadsföra när Danmark visar upp sig ute i världen. I Danmark har man begripit att dansk kunskapsexport, inte minst arkitekttjänster, banar väg för dansk exportindustri även i övrigt. Dansk arkitektur säljer till slut också danskt smör, så enkla är sambanden.

- Danmark marknadsför nu också danska arkitekters kunnande inom hållbar stadsutveckling, trots att man inte i Danmark har något som kan jämföras med det vi har gjort i Sverige i exempelvis Hammarby Sjöstad, Bo 01 i Malmö och på Älvstranden i Göteborg. Här ligger svenska arkitekter och planerare långt före de danska kollegorna. Den svenska exportpotential som finns här har inte politikerna upptäckt, vilket är katastrofalt. Politikerna måste nu internationellt, och inte minst inför Expo 2010 i Shanghai utnyttja möjligheterna att marknadsföra den svenska kompetens som inom hållbar stadsutveckling skattas så högt internationellt.

Vilka är fördelarna att arkitekter från andra länder jobbar i Sverige?

- Att arkitekter från andra länder är mer verksamma här hemma än tidigare är bara välkommet. Vi har en internationell marknad och svenska arkitekter har också ett allt större engagemang och allt större uppdrag i andra länder. Städer tävlar idag på den internationella arenan om att ligga i framkant när det gäller arkitektur. Det handlar om branding, turism och internationell exponering. Om våra svenska politiker förstår att detta har stor betydelse i den internationella konkurrensen är det bara bra. Där kan ökad internationell penetrering av den svenska marknaden bara vara positivt. Internationell konkurrens sporrar och spetsar arkitekturen. Samtidigt finns en många gånger naiv syn från beställare på att gräset är grönare på andra ställen. Det är inte alltid så att förslag från utifrån kommande arkitekter står sig i konkurrensen med svenska förslag. Flera beställare under senare tid har summerat sina upphandlingar genom att konstatera att man inte behöver gå över ån efter vatten

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.