Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Utopia Arkitekter ritar slott åt kronprinsessan

Publicerad: 17 maj 2010, 10:11

I arkitekturtidskriften RUMs majnummer, presenterar Utopia Arkitekter sitt förslag för hur ett nytt slott till kronprinsessan Victoria skulle kunna se ut.


På en fiktiv, nyanlagd ö, Slottsön, i Stockholms ström, mellan Skeppsholmen och Gamla Stan, har Utopia placerat sitt slott. Med den placeringen blir Nya Slottet stadens mest självklara blickmagnet.

– Vår vision bygger på att ett antal broar med flanörstråk knyter samman Slottsön med stadsdelarna Gamla Stan och Skeppsholmen, de två stadsdelar som kanske mer än några andra ger Stockholm dess unika karaktär, men som i dag är helt åtskilda av vatten, säger Mattias Litström, gestaltningsansvarig för slottsprojektet på Utopia Arkitekter.

Utopia Arkitekters nya slott har ingen självklar fram- eller baksida och ses från alla tänkbara betraktningsvinkar mot en klassisk Stockholmsfond.

– Byggnadens träfasad knyter an till svensk byggtradition och den rosa färgen länkar Nya Slottet till klassisk Stockholmsbebyggelse utan att bli nostalgisk eller göra avkall på ett modernt uttryck, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

Emma Jonsteg, kan ni tänka er en sån här byggnad på den platsen i Stockholm, eller är det ett experiment?
– Absolut! Vi är inte rädda för att ändra i Stockholms stadsbyggnadsstruktur. Det skulle skapa helt nya rörelsemönster och det finns ett stort behov av en riktigt stor plats för Stockholmarna att samlas på. Ett slott är såklart en kontroversiell fråga som direkt ställer monarkins vara eller inte vara på sin spets. Som det är nu så har vi monarki i Sverige, men den ska helst inte manifesteras eller synas för mycket.

Debatten går om höga hus i Stockholm. Tycker ni att det behövs fler färgglada hus i stan?
– Det behövs fler hus med bättre arkitektur i Stockholm. Det har ingenting att göra med om de är höga eller låga. Likadant med kulören, Stockholm är en relativt färgglad stad vad gäller fasadernas färg som det är. Det vi efterlyser är större mångfald i det som byggs.

Har kronprinsessan sett slottet, och isåfall; hur reagerade hon på det?
– Vi har inte fått någon reaktion från hovet än.

Förslaget ingår i en artikelserie i tidskriften RUM där man bland annat diskuterar monarkins eventuella inflytande över den moderna arkitekturen.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News