Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Vad händer i våra kök?

Publicerad: 14 oktober 2008, 12:50

Vad händer egentligen i våra kök? Vad tror de som planerat köken händer där? Vad vill vi att köken ska kunna användas till? Om detta handlar utställningen ”Kökspassionen” som har vernissage lördag 18 oktober, på Stadsbiblioteket i Göteborg.


Kökets roll i våra vardagsliv har diskuterats flitigt under åren. På Hemmets forskningsinstitut gjorde man under 40- och 50-talet omfattande undersökningar och vi fick en köksstandard som egentligen inte ifrågasatts sedan dess, trots att mycket har hänt i våra hushåll: Både familjemönster och matvanor har förändrats radikalt. Köken har idag, tillsammans med badrummen, blivit hemmens viktigaste statussymbol.

Utställningen ”Kökspassionen” vill flytta fokus från köksutrustningen och istället sätta igång en diskussion om den viktiga roll köken spelar i våra liv. ”Kökspassionen” är ett resultat av ett forskningsprojekt som genomförs på Högskolan för Design och Konsthantverk, Göteborgs universitet, med stöd från Vetenskapsrådet. I forskargruppen ingår arkitekter och designer med olika bakgrund och erfarenheter. Arbetet har utgått från deras egna kök och personliga erfarenheter.

På teman som exempelvis ”Det gymnastsiska köket” och ”Det arkeologiska köket” erbjuds besökare på utställningen guidade lunchvisningar med skaparna av de separata köken. Stadsbiblioteket bjuder på föreläsningar som exempelvis ”Tips och trix för veganer”.

Deltagande utställare är:
Kersti Sandin Bülow, inredningsarkitekt, industridesigner, doktorand i design på HDK samt medlem i Rådet för Arkitektur, Form och Design, Henric Benesch, doktorand i design på HDK och arkitekt med egen verksamhet.
Saddek Rehal, arkitekt, lärare och forskare på institutionen för arkitektur på Chalmers tekniska högskola, Petes Fröst, arkitekt, verksam i Malmö, Tobias Engberg, forskarstuderande vid Chalmers tekniska högskola och arkitekt med egen verksamhet, Peter Ullmark, arkitekt och professor på Chalmers Arkitektur och HDK.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.