Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Vällingby får ny stadsdel med böljande höghus

Publicerad: 17 juni 2010, 11:13

Det danska arkitektkontoret 3XN vann arkitekttävlingen om Vällingby parkstad.


Stadsdelen Råcksta, ett stenkast från Vällingby centrum, ska få mellan 1000 och 1500 nya bostäder. I den nya stadsdelen Vällingby parkstad kommer stadsradhus blandas med hyres- och bostadsrätter i flerbostadshus. Mest iögonfallande blir ett höghus som ritats av arkitekten Jan Ammundsen på danska byrån 3XN.

– Det är ett mjukt och organiskt hus med variation i fasaden. Material har vi inte bestämt ännu, det kan komma att handla om glasfiber, stål, natursten, sade Jan Ammundsen på pressträffen i Stockholms stadshus.

I stället för enskilda balkonger är alla balkonger sammanlänkade i ett band runt huset. På så vis får grannarna en chans att ”prata över häcken” precis som i en radhuslänga, beskriver de ansvariga för uppdraget.

Fyra arkitektkontor hade bjudits in till tävlingen. Förutom danska 3XN deltog Wingårdhs, Tham & Videgård från Sverige och Bjarke Ingels Group (BIG) från Danmark. Det var bland annat sättet som höghuset ”fångar in” Råcksta på som gjorde att stadsarkitekt Per Kallstenius, som ingått i juryn, föll för förslaget.

– Höghusets mjuka påannonsering skapar ett trevligt rum och kommer att förnya Råcksta, förklarade Per Kallstenius.

Vällingby parkstad ska vara klar om fem till åtta år och få 3000 nya invånare. Flera av husen som ska byggas om för att rymma bostäder nyttjas fram till 2012 av Vattenfall, som då flyttar till nya lokaler i Solna. Dessa byggnader uppfördes i början av 1960-talet och räknas som så tidstypiska att bara små förändringar får göras av bland annat fasaderna.

Stadsdelsprojektet i sin helhet beskrivs som en uppgradering av ABC-staden till ABC 2.0. I området ska finnas både arbetsplatser, boende och service. De boende kommer att få större möjligheter att påverka sina bostäder än vad som är brukligt, enligt Simon de Chateau, vd för byggherren Sveafastigheter. I småhusen kommer de blivande köparna att få chansen att påverka både insida och utsida tillsammans med arkitekterna. I en del av flerbostadshusen kommer byggherren att jobba med installationsgolv.

– Installationsgolv är vanliga i kontorsbyggen men inte i bostäder. Golvet gör att det blir lättare att flytta kök och badrum. Köparen av bostadsrätterna kommer också få chansen att påverka om de till exempel hellre vill ha ett litet kök eller slå ihop sovrum och vardagsrum, säger Simon de Chateau.

Kort om 3XN:
3XN leds av en partnergrupp med Kim Herforth Nielsen som huvudarkitekt. Byrån fick sitt internationella genombrott i slutet av 90-talet med den danska ambassaden i Berlin. 2008 tilldelades 3XN arkitekturpriset Forum AID för Ørestad Gymnasium. 3XN vann även tävlingen om att skapa ett urbant område på Södermalm med tydliga grönområden, Z-Raderna.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.