Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Veidekke får markanvisning på Söder i Stockholm

Publicerad: 21 januari 2010, 11:27

Veidekke Bostad och Wasted Space har gemensamt fått markanvisningar för ny bostadsbebyggelse i stadsdelen Södermalm. Arkitekt är Utopia arkitekter.


Markanvisningarna avser ett område längs Hornsbruksgatan, i en befintlig byggnad om 60-80 lägenheter, respektive kommersiella verksamheter. Första inflyttning är planerad till 2013.

Projektet avses att genomföras genom en process med fördjupat  medborgarinflytande, vilket bland annat innebär att boende och andra intressenter i närområdet får vara med och ta fram förslag till ny- och ombyggnad på platsen. Ambitionen är att öka medborgarnas insyn och  medverkan i planeringen.

Syftet är att aktivera Hornsbruksgatan, öka samspelet och tillgängligheten mellan Hornsbruksgatan och Högalidsparken samt att göra Hornsbruksgatan till en länk mellan Hornstull och östra Södermalm, som en förlängning av det planerade torget vid Hornstull.

– Vi välkomnar allmänhetens synpunkter och medverkan i det kommande programarbetet och ser fram emot att delta i en workshop med kringboende. Vi hoppas och tror på många bra idéer inför detaljplanering av gata, dess koppling till Högalidsparken och de bostäder vi kommer att utveckla i parkens nuvarande bergsskärning, säger Jan Svensson, projektledare på Veidekke Bostad, region Mälardalen.

– Vi har redan börjat dialogen med närområdet, säger Marie Eriksson på Wasted Space. Över 100 personer har hittills engagerat sig genom den enkät som skickats ut och den 2 februari arrangeras det första informationsmötet för boende och företagare i området.

Emma Jonsteg, arkitekt på Utopia arkitekter, säger:
– Utopia arkitekter är jätte glada att över att vara en delaktiga i projektet Hornsbruksgatan. Vi vill göra Hornsbruksgatan/Högalidsparken till ett aktivt område som knyter ihop Hornstull med övriga Södermalm och att gatan och parken skall upplevas mer tillgänglig och trygg. Vi ser gärna att området blir ett naturligt promenad- och cykelstråk och ett attraktivt alternativ till den trafikerade och bullerstörda Hornsgatan. Det skall bli oerhört spännande att följa processen och ta del av medborgarnas idéer om platsen.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.