Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

"Vi vill satsa på det sociala sammanhanget"

Publicerad: 13 mars 2009, 09:34

Larsson, Lindstrand Palme Arkitektkontor, idag bestående av fyra unga arkitekter, har det sociala sammanhanget i fokus. De vill ha fler integrerade attraktiva offentliga platser. Platser som är berikande i sin arkitektur för alla människor.


Larsson, Lindstrand Palme Arkitektkontor har sedan starten 2000 arbetat med uppdrag åt både offentliga och privata beställare. Företaget som huserar på Fiskargatan på Söders höjder i Stockholm bildades efter ett andrapris i tävlingen om nytt Kårhus till Stockholms Universitet. 2002 fick kontoret andrapris i tävlingen om Barnens Hus vid Huddinge sjukhus. Företaget drevs fram till 2002 vid sidan om anställningar och egna verksamheter.
På kort tid har kontoret skaffat sig en bred kompetens och erfarenhet av planering, programarbete, projektering och illustrationsarbeten.
Under 2003 utökades verksamheten och sysselsätter nu på heltid kontorets tre delägare, Tor Lindstrand, Mattias Palme och Fredrik Larsson, ny på kontoret är också arkitekt Martin Miljand. Projekten är mycket varierande allt från lägenhetsombyggnader, sommarhus på Fårö, kontor, konstnärliga gestaltningsuppdrag, programskrivning och utställningar.
- I samarbete med Berg Arkitektkontor vann vi en inbjuden tävling för två år sedan om ett nytt Bildnings och Kulturcentrum som just nu uppförs av NCC. Projektet har kommit halvvägs och dokumenteras varje dag av en webkamera, berättar Tor Lindstrand, när Byggindustrin kommer på besök denna blåsiga vinterdag.
Tor Lindstrand jobbade tidigare på Berg Arkitektkontor, Fredrik Larsson hos Henning Larsen och Mattias Palme hos Johan Celsing.
Lokalprogrammet för det nya bildningscentret omfattar cirka 15 000 kvadratmeter där cirka 6 500 kvadratmeter är en tillbyggnad som ligger vackert belägen vid stranden av Uvån.
- Utöver undervisningslokaler blir det även nya lokaler för kommunbibliotek och restaurang som kommer i nära kontakt med en befintlig simhall, sporthall och bowlinghall som blir öppen för alla kommunens invånare, säger Mattias Palme.
- Här ska 1 000 elever från förskoleklass till gymnasium gå. Det blir effektiva och moderna lokaler under samma tak, säger han.
Ortens näringsliv samverkar med gymnasieskolans tekniska utbildningar och ger stöd till nya satsningar inom företagande.
- Det här är en utflyttningsort, säger Tor Lindstrand. Halva befolkningen har flyttat från orten. Hagfors kommun som är uppdragsgivare gör en stor satsning på att behålla folk kvar på orten.
Tidigare har skolverksamheten varit utplacerad på fem olika anläggningar. Genom att lägga hela verksamheten under samma tak ges stora samordningsvinster.
- Det gäller att rent arkitektoniskt hitta ett sätt att formulera det övergripande sammanhanget, samtidigt som man ger undervisningslokalerna för de olika ålderskategorierna sin egen identitet, så att anläggningen inte blir alltför monoton, säger Martin Miljand.
Huset får en helt egen stil och karaktär. Varje våning kopplas till sin egen identitet och vänder sig i olika väderstreck. Det är ganska mycket enklaver.
Projektledare för anläggningen är Leif Nilsson, Älvstranden Bildningscentrum.
Stor vikt har lagts vid att ge skolans olika delar sin egen identitet och vid sambanden med den yttre miljön som utformats i samarbete med Nivå Landskapsarkitektur. Berg har agerat generalkonsult för projektet som förväntas stå klart till höstterminen 2009. Byggkostnaden uppgår till cirka 255 Mkr.
- Den nya byggnaden som byggs i prefab skiljer sig från den äldre 70-talsbyggnaden i tegel. Huset med sin variationsrika fasad är i varmgrå minerit.
Det är en fibercementskiva stenliknande i sitt uttryck men tung, säger Tor Lindstrand. Det blir också en del glas i fasaden och invändigt rikliga färgaccenter i gult, rött, blått och grönt.
- Byggnaden är inte bara för elever, utan det blir ett kulturhus, skola och kultur i ett, säger Mattias Palme.
När det gäller materialen så är betongelementen gjorda i Tyskland, smidesräcken, trappor och fönster kommer från Tjeckien.
Vad vill ni helst jobba med ?
- Det som gällt hittills har varit mest publika byggnader och platser och skolor. Det är också något som vi i fortsättningen helst vill jobba med. Särskilt viktigt är det att få stadsbyggandet mer socialt integrerat. Att hitta den naturliga kopplingen. Det är det svåra, säger Tor Lindstrand.
- Det behövs mer att ta fasta på vad som händer på de offentliga platserna. Vad de ska vara till för. Här ska finnas all form av aktivitet. Inte bara arkitektur, säger Mattias Palme.
- Ett bra exempel är museums-Quartier i Wien, säger Tor Lindstrand. Det är en barock militäranläggning som har rustats upp med plats för konst, dans, teater, arkitekturcentrum och flera restauranger. Anläggningen från 1700-talet har på ett spännande och intressant sätt integrerats med det moderna.
Vad har varit mest utmanande i Hagforsprojektet?
- Egentligen att hantera att klara av alla delar, ritning, upphandling och så vidare. Det är stort ansvar, säger Tor Lindstrand. Det här är vårt största projekt hittills.
- Att hantera ett så här stort projekt och klara av det. Det känns jätteroligt och spännande, säger Mattias Palme.LLP-projekt
Bildningscentrum i Hagfors, Inbjuden tävling 1.a pris.
Taxingeplan i Tensta.
”The Theatre” in Graz, Österrike.
Barnens Hus. Huddinge sjukhus. Tävling 2.a pris.
Kårhus, Stockholms universitet. Tvåstegstävling 2:a pris.
Programskrivning för Arkitekturskolan KTH.
Utkikstorn i Åtvidaberg.
Utställning för Uppsala Konstmuseum.
Kontor & Ateljé, Saltsjökvarn.
Café Opera.
Sommarhus på Fårö.
Sommarhus på Torö.

Fakta/Älvstrandens Bildningscentrum
Uppdragsgivare. Hagfors kommun
Arkitekt: LLP Arkitektkontor/Berg Arkitekter
Landskapsarkitekt: Nivå landskapsarkitektur
Byggentreprenör: NCC, platschef Per Erik Bratt och projektchef Tomas Boman
Betongelement: Tyskland
Smidesräcken, trappor: Tjeckien
Fönster: Fenestra/Schüco, Tjeckien
Byggkostnad: Ca 255 Mkr
Klart: Hösten 2009

Namn: Tor Lindstrand – Mattias Palme – Fredrik Larsson – Martin Miljand
Ålder: 28-40 år
Bakgrund: KTH arkitektur i Stockholm
Bor: Stockholm
Familj: Ja
Intressen: Ja

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.