Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

"Vi vill vara ett skyltfönster ut mot Europa"

Publicerad: 9 maj 2008, 08:23

Arkitekt Alexandra Hagen, är utlandschef på White arkitekter sedan 2007. - Vi satsar stort på utlandet, säger hon när vi träffas på Whites kontor vid Skanstull i Stockholm.


Tidigare, säger hon, var vi lite skeptiska på att satsa i Europa, vi ville inte ta de ekonomiska riskerna som innebär med att etablera kontor utomlands. Idag har vi gått den andra vägen vi satsar på att vinna projekt snarare än att etablera kontor.

- Vi deltar just nu i en inbjuden arkitekttävling rörande bostadsområdet Graham Park utanför London. Det är ett socialt belastat område som i första etappen utvecklas med bland annat 650 bostäder. I dagarna bestäms det hur vi ska gå vidare i tävlingen.

- Det gäller att hänga med i den tuffa konkurrensen som råder idag menar Alexandra Hagen. Allt fler utländska arkitekter slåss om våra jobb på hemmaplan. Och vi måste profilera oss i det gardet och hitta rätt projekt att jobba med. Vi vill vara ett skyltfönster ut mot Europa.

Så till exempel berättar Alexandra Hagen att White nyligen har rekryterat en Director of Sustainability and Innovation i England utsedd att bygga upp kundkontakterna där. Hans namn är Keith Boxer, han är arkitekt och utbildad i Bath i England och har bland annat tidigare jobbat med vindkraftverk på Gotland. Londonkontoret, därifrån han ska verka är inte etablerat ännu, men är på gång.

- Det är viktigt att undersöka den europeiska marknaden och vad som är på gång där, och framförallt då norra Europa som ligger oss nära, säger Alexandra Hagen vidare.

I England fokuserar vi på stadsplanering, bostäder, universitet och skolor.

- När det gäller England så är det också otroligt intressant att se hur de jobbar med sitt miljötänkande. De har en stenhård lagstiftning på området, år 2016 ska till exempel alla nya bostäder ha nolltolerans för att släppa ut koldioxid.

Alexandra Hagen berättar vidare att det går ständiga busslaster till Hammarby Sjöstad i Stockholm och Bo 01 i Malmö, ministrar och olika ”developers” från olika länder kommer dit för att studera området som de tycker är ett föredöme av stadsplanering både i miljötänkande och utformning.

- Vi har även nyligen fått ett projekt i Polen om 700 lägenheter.
Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

- Jag har ingen typisk arbetsdag. På måndagar har vi veckouppföljningar och stämmer av hur arbetet fortskrider. Jag reser också mycket. Jag jobbar på Malmökontoret och jag är också mycket i Stockholm och Göteborg.

- Vidare deltar jag i mässor, skapar nya kundkontakter för White i utlandet, gör uppföljningar och så vidare. I mitt jobb ingår också att projektleda Whites internationella tävlingsteam, arbeta med marknadsstrategin för White på marknader utanför Sverige och Danmark och att sitta i koncernledningen för White. Jag gör riskanalyser, tävlingsprekvalificeringar och arbetar en del med kontraktsskrivningar, säger Alexandra Hagen, som nyligen kommit hem från den stora fastighetsmässan Mipim i Cannes.


Alexandra Hagen

Ålder: 35 år.
Familj: Man, skogsmästare, två barn, son och dotter.
Bor: Ljunghusen i Malmö.
Född: Göteborg.
Bakgrund: Chalmers, jobbat hos White i åtta år.
Intressen: Familjen, böcker, teater och vistas utomhus.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.