Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Viktoria visar att arkitektur kan förändra

Publicerad: 2 februari 2010, 08:52

Viktoria Walldin, antropolog anställd hos White arkitekter, har gjort en sociologisk studie av upprustningen av Tureberg i Sollentuna.


– Frågeställningen har varit hur arkitektur kan leda till social förändring, säger hon.

Tureberg är området som ligger runt Sollentuna centrum. Det är långt i från en homogen plats, vilket gjorde stället högintressant för en antropologisk snabbstudie. Viktoria Walldin, fick uppdraget av Sveriges Arkitekter, och har intervjuat flera boende om hur de ser på sitt område och den upprustning som blivit klar under hösten.

– Det är en intressant plats, på den ena sidan av pendeltågsspåret ligger miljonprogramområdet på Malmvägen och på den andra sidan villaområdena vid Edsviken. Jag ville få svar på fråga om hur fysisk renovering kan leda till en social förändring, berättar Viktoria Walldin.

Det har hänt mycket i området under hösten. En stor upprustning av Sollentuna centrum avslutades i november. Ett nytt Ungdomens hus blev klart i december. Ett häkte ska byggas. Intervjupersonerna har fått ge sin bild av förändringarna, vad som upplevs som positivt eller negativt och vem de tycker att den nya arkitekturen vänder sig till. I närområdet finns sedan tidigare ett ”vi och dem-tänkande” som även avspeglar sig i hur de boende ser på de fysiska förändringarna.

– En äldre dam med rullator brydde sig inte alls om renoveringarna av centrum till att börja med, hon kände inte att det rörde henne. Men när allt var klart var hon mycket förtjust och nu går hon dit med sin rollator varje dag och njuter av arkitekturen, säger Viktoria Walldin.

Nu hoppas Viktoria Walldin kunna gå vidare med sin studie av området. Intervjuerna har enligt henne hittills visat att arkitektur har en stor betydelse för att skapa social hållbarhet.

– Studien hittills är liten, den skrapar bara på ytan men ger samtidigt ett underlag för att ställa fler frågor.

Viktoria Walldin jobbade under förra året deltid på White. Från årsskiftet 2010 är hon heltidsanställd för att jobba med social hållbarhet.

– Social hållbarhet handlar om tillhörighet, identitet och social gemenskap. Men främst så handlar det om att få in brukarens perspektiv i den fysiska planeringen. Det finns massor av människor som vi måste förstå oavsett vilken plats som ska förändras.
– Ett exempel på detta är vad som händer vid renoveringar och hur viktigt det är att förstå den sociala processen och vad som händer med folk under renoveringstiden. För byggherren eller förvaltaren är det kanske mest bara ett projekt medan det som händer kan betyda något helt annat för de som bor där.

Viktoria kommer att jobba både internt och externt.

– Jag kommer att försöka förankra social hållbarhet hos internt hos Whites arkitekter. Jag ska också jobba utåt med byggherrar, samhällsplanerare, arkitekter och andra för att förankra det här sättet att tänka på.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News