Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Villa McKay elegant skapelse i trä och betong

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Arkitektparet Stina och Steve McKay har skapat sin villa helt i massivträ och rå betong. Byggnaden är uppförd som en naturlig del i skogslandskapet.


- Vi såg en annons från Martinsons Trä i Bygdsiljum och blev intresserade av materialet, berättar arkitekterna Stina och Steve McKay när jag träffar dem och deras lilla dotter Robin i deras övernattningslägenhet i Birkastan i Stockholm. De bjuder på semlor och kaffe och Steve visar bilder från byggprocessen av deras hus Villa McKay på Smidö vid Mälaren utanför Upplands-Bro.
Vi beslöt oss för att rita vår villa och uppföra den i massivträ och betong, rena naturmaterial som passar in i skogsmiljön intill. Villan uppfördes genom vår egen firma amok arkitektur sommaren 2003.
- Man kan se ett kraftigt växande intresse för trähusbyggande och användandet av massivträelement till både väggar och bjälklag, konstaterar Steve.
Massivträelement består av limmade trä, som kombineras korsvis i flera skikt för att motverkar träets egna rörelser. Dessa skapar en kompakt, lätt och formstabil byggenhet. Den enklaste formen av massivträbjäklag har en spännvidd på 5 meter, sammansatta konstruktioner kan spänna upp till 12 meter.
Massivträ kan jämföras med ett traditionellt timmerhus. Det har alla timmerhusets miljömässiga fördelar, det går också snabbt att bygga med materialet när man prefabricerar större väggelement. Tack vare den låga vikten underlättas även transporterna till byggplatsen, man monterar huvudsakligen med hjälp av en mobilkran.
- Det går att göra nästan vad som helst med massivträ, säger Steve lyriskt.
Vi har utnyttjat spännvidderna för den enklaste typen av element på bästa tänkbara sätt, utan bärande innerväggar. Det går att bygga mycket variationsrikt med prefabteknik. Det gäller bara att våga testa idéer och ha god planering. En stor insats gjordes av Lövångestugor som har stor vana av prefabricerade husbyggen, utifrån elementen som Martinsons tillverkat byggde de väggelement med fönster och isolering i fabrik för att sedan montera på plats under två veckor.
- Vi samordnade de olika entreprenörerna och spenderade mycket tid på byggplatsen. Det har varit oerhört lärorikt, säger Steve.
- Våra "komponenter" har varit platsgjuten betong i souterräng, massivträ överbyggnad, foamglass som tak- och terrassisolering och plan plåt alternativt grästak som avslutning, säger Stina.
Huset på totalt 240 kvadratmeter står på betongplatta på mark med ingjuten golvvärme. De platsgjutna betongväggarna i bottenvåningen är lämnade synliga, de innehåller titanoxid, som gör det lite ljusare.
- Vi tog chansen att utforma gjutformen med olika typer av sågade brädor samt använde cellplast och fyrkantslister för att skapa reliefmönster i undersida betongbjälklag, berättar Steve.
Fondväggen i vardagsrummet med sin vertikala reliefverkan i betongen ger fina skuggeffekter när solen vandrar genom rummet. Som pricken över i hänger en roterande öppen spis i svart smide i det stora rummet. Kontrasten mellan den platsgjutna betongen och träet är effektfullt och elegant.
Kök, matplats och vardagsrum är placerade i öppet samband till varandra i souterrängvåningen med stora glaspartier mot naturen utifrån. För att ta vara på ljuset har en lanternin placerats ovanför trappan som leder upp till övervåningen. På övervåningen finns entré, allrum, tre sovrum och badrum. Den fristående carporten vid vägen står en halv våning högre på plintar. En studio på 25 kvadratmeter är placerad bredvid och överblickar trädgården.
- Huset känns ekologiskt riktigt för oss, säger Stina. Förutom det estetiska valet var det viktigt att vi använde miljövänliga material med lång livslängd. Vi vill bo här hela livet.
Massivträ motverkar fuktproblem och är energibesparande, speciellt i kombination med träfiberisolering. I jämförelse med ett konventionellt trähus med reglar och mineralull stannar värmen kvar i massivhusets golv, väggar och tak.
- Vi har tagit till vara på spillmaterial från tillverkningen av massivträelementen som har använts i huset i olika detaljer, som bland annat innerdörrar och trappa. Här har vi haft hjälp av finsnickare, säger Steve.
- Foamglass blev ett självklart val för takisolering, då vi hade platta eller flacka tak med höga krav på täthet, grästak som låter fukt dröja kvar längre samt en terrasskonstruktion, säger Stina.
Byggnaden på den 2 000 kvadratmeter stora tomten har fasader med puts och obehandlad träpanel och en låg takfot mot vägen för att anpassa huset till skalan i det som huvudsakligen är ett fritidshusområde.
- Huset är inplacerat på tomten så att vi tar tillvara både vädersteck och nivåskillnader, vi har bland annat "grävt in" tvättstuga och pannrum under byggnaden. Genom att använda grästak har vi delvis ersatt marken vi tagit i anspråk, säger Stina.
- Vi fick röja bort en del träd innan vi kunde börja bygga, säger Stina. Vi har dock sparat så mycket som möjligt av natur runt omkring. Byggnaden har sedan lappat ihop mellanrummet i skogen.
- Trädgården ska samsas med naturmarken intill, säger Stina, som satt olika perenner som bland annat rosenflockel och älggräs. En av inspiratörerna är Piet Oudolf, holländsk landskapsarkitekt som utformat parken i Enköping.
Vi handlade upp de olika entreprenaderna allteftersom, lite riskfyllt med gav oss möjlighet att anpassa upphandlingen till erfarenheter på plats och ändra oss om utförandet.
- Jag har också haft stor nytta av min arkitektutbildning i Storbritannien, där det är ett måste för arkitekten att sätta sig in i allting när det gäller konstruktion och installationer, säger Steve.
- Där fortsätter man att jobba med entreprenörerna under hela processen, säger Stina, som jobbat fem år på ett arkitektkontor i London.
- I den tidiga planeringen av det här bygget har vi också haft stor nytta av boken "Att bygga arkitektritat" av Gunnar Hellman, utgiven av Arkus.
Var har ni fått er inspiration ifrån?
- Bland annat från 60-talsvillor i Kalifornien och trä- och betongprojekt i Schweiz. Där finns många häftiga villaskapelser, säger Steve.

Steve McKay
Ålder: 35 år.
Bakgrund: Arkitekthögskola i Edinburgh, Skottland, 1995.
Familj: Stina McKay och dottern Robin 18 månader.
Intressen: Segling, skidor, fjällvandring och innebandy.
Vad är bäst med arkitektjobbet: Att delta i en process där man samarbetar med så många människor med olika yrken och bakgrund. Det är precis denna bredd av erfarenheter som  gör dig till en bättre arkitekt.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.