Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Villa Willy: återvunnet och arkitektritat

Publicerad: 4 mars 2009, 11:50

Huset är ett praktfullt exempel på miljötillvänd återvinning. Men det var inte grunden till WillaWilly, utan ekonomi, ”fattigdom”, och ovilja att ta lån som Johan Wouters krasst säger. – I första hand är huset ett hommage till min hustru Willy; allt är byggt till min favorit-supporter.


Det började med en sommarstuga i Saltsjö-Boo 1965. Johan Wouters, arkitekt, och hustrun Willy hade kommit från Dordrecht i Holland till Stockholm.

– Det fanns gott om arkitektjobb här. Europa höll fortfarande på att byggas upp efter kriget, det var påvert, säger Johan.

Den första tanken på utbyggnad var bad och kök till den gamla stugan. Men snickarglädjen tog inte slut – huset är organiskt, förändras hela tiden och lever utifrån Johans kreativitet, idéer och prov på lösningar. Den gamla stugan på 40 kvadratmeter är i dag inbyggd i ett drygt 400 kvadratmeter stort boningshus. En vinterträdgård är ett av de pågående projekten, en swimmingpool i en brant slänt på tomten ett annat. Två guldfiskdammar ligger direkt mot fasaden.

Man kan tydligt skönja två olika stilar: dels den första delen av huset som har karaktären av en Medelhavs-villa. Bakom skymtar en borgliknande skapelse med ett 12 meter högt torn. Överallt finns uttryck för Johan själv; den oranga färgen – Hollands nationalfärg – är ett genomgående tema, på lekstugan på baksidan sitter både svenska flaggan och en EU-flagga. Ett peace-märke sitter högt på huset mot vägen.

Husets insida håller samma personliga linje: överblivet kakel från byggen, upphittad konst från gamla Klara-kvarteren när de revs, egna teckningar från de många, långa resor på motorcykel som Johan och Willy gjorde som unga.
Överallt har hänsyn tagits till ljuset och andra naturliga förutsättningar.

Skulle du kunna tänka dig en värld där alla bygger hus utefter sin egen smak?
– Absolut – världen är fylld av spektakulära hus. På medeltiden såg alla hus olika ut. Men i ett villaområde ser man inte ett enda hus med ett torn i dag.

Recycling är genomgående i WillaWilly, exempelvis flera murar, bland annat den 2x3 meter stora grill som Johan byggt med tomma mjölkkartonger som stomme och som sedan putsats. Andra smarta lösningar är takvatten som magasineras i dammarna och sedan går till trädgårdsbevattning, frisk luft till en självbyggd värmeväxlare kommer via det varmare utrymmet mellan ytter- och undertak, kryputrymmet under huset är isolerat mot grunden och fungerar som en billig variant av golvvärme, växthuset som värms med returluften från huset.
Ornamenten är tillvaratagna föremål, såsom tallrikar, tomma flaskor och inmurade bilhjul.

Hur ser du på den miljörörelse som vuxit fram på senare år?
– Den saknar ett långsiktigt perspektiv. Att sluta köra bil är inte någon god idé, eller sluta flyga – hastighet är del av vår välfärd. Men bilar bör gå på el, som de gjorde även tidigare. Vi behöver bara utveckla effektivare batterier. Energianvändning är inte problemet – det finns det gott om – men att vi använder fel energi.

Själv ser han ett scenario med en istid som allra största hotet mot mänsklighetens överlevnad .

Det finns ett sätt att fördröja processen menar Johan Wouters och det är att återanvända, och sluta använde fossila bränslen till vårt energibehov. Han menar att slöserierna på exempelvis byggena är kolossala och har ofta fått överblivet material såsom brädor, spik, grus och stenar. På tippar och avfallsstationer bör försäljning eller gratis hämtning tillåtas.

– Om en lastbil är på väg till tippen med grävmassor från någon tomt eller vägbygge stoppar jag den och frågar om de inte kan dumpa det hos mig i stället. Dels slipper de köra hela vägen till tippen, slösa bränsle och betala tippavgift plus att jag kan använda det som fyllnadsmassor på tomten.
Det behövs ett större helhetstänkande i miljörörelsen, anser han.

– Jag har som arkitekt alltid format människors miljö – hela människans omgivning är miljön. Livskvalitet är del av helhetstänkandet. Hur kan denna överkonsumtion – byte av alla fortfarande fungerande saker: bilar, köksutrustning, elektronik, kläder (Willy inflikar att en t-shirt drar 5 liter olja för att tillverkas), hela slit- och slängmentaliteten – vara det som skapar lycka? En armé av coacher har vuxit fram på senare år för att folk är olyckliga, hur går det ihop? För mig är lycka att skapa med mina händer i stället för att konsumera – när jag kommer in på kvällen känner jag mig tillfreds med att jag fick den där muren jag bygger alldeles rak i dag.
Samtidigt är Johan optimist och tror på ett paradigmskifte. Mänskligheten har alltid klarat av de svårigheter som uppstått, resonerar han.

Är höga hus önskvärda i Stockholm?
– Man har ju tappat markkontakt redan vid fyra våningar så det spelar ingen roll om människor bor fem eller 20 våningar upp. Utanför centrum får folk väl själv avgöra om de vill bo och arbeta högt eller inte. Tätbyggda områden kräver mindre energi.

Han påminner om en skulptur som han gjort av flaskor i form av en stadskontur.
– Där är huskropparna varierande och i olika höjd.


Stad av glas-modell.Bygger man vackert i Sverige?
–Det har blivit vackrare, ja. Turning Torso, trafiktornet vid Arlanda och Globen gillar jag .

Johan tycker i allmänhet att det råder alltför mycket lagar och krångel kring arkitektur.
– Se bara på Bofills båge. Huset fick inte bli som Bofill ritat det, inte heller den stympade grannbyggnaden ”pinnen” på Medborgarplatsen. Trist att det mediokra var norm så länge.

En vision han har är det flytande hotell man omtalat utanför Norr Mälarstrand.
– Det skulle kunna snurra runt efter solen, så att man alltid skulle ha optimalt med solljus. Fasaden växlar då konstant för betraktare utifrån, gästerna får 360 graders utsikt och eventuellt kunde det kombineras med en fontän, värdig sjöstaden Stockholm. Golden Gate-bron i San Francisco, Operan i Sidney och en roterande hotellskulptur vid inloppet till Stockholm. Fördelen är att hotellskulpturen lätt kan flyttas om opinionen ändras.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.