Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

1 540 överklaganden hos länsstyrelsen i Stockholm

Publicerad: 31 maj 2012, 19:08

Samtidigt som bostadsbyggandet i landet sjunker sitter Stockholms nya landshövding, Chris Heister, med 40 överklagade detaljplaner, 979 överklagade bygglov och 521 överklagade miljöärenden på sitt skrivbord.


Sammanlagt handlar det om 1 5440 överklaganden.

– Vi gör så gått vi kan. Vi prioriterar arbetet med de planer som ger flest nyproducerade bostäder. De mindre projekten kan bli liggande längre tid, vilket är jättetråkigt, säger Chris Heister.

Chris Heister, som närmast kommer från posten som landshövding i Västerbotten och som tidigare bland varit riksdagsledamot (M), har suttit fyra månader som landshövding i Stockholm.

I slutet av maj deltog hon i ett seminarium arrangerat av Bofrämjandet och gav sin och länsstyrelsens bild av hur marknadssituationen ser ut i Stockholmsregionen.

Två av de största utmaningarna för henne, och för regionen, är att få igång nyproduktionen av bostäder och infrastruktur.

Stockholmsregionen är inne i ett expansivt skede. Regionen, som svarar för 30 procent av Sveriges BNP och en fjärdedel av arbetsmarknaden, växer nu med 35 000 till 40 000 personer per år. I fjol var befolkningstillväxten 37 130 personer.

– Det går faktiskt otroligt bra för regionen ekonomiskt just nu, bättre än vad jag tror folk är medvetna om. Men regionen lever och utvecklas i en global konkurrens och det är en kamp hela tiden. Tillväxten i Stockholms län är inte en regional fråga enbart. Stockholm är motorn för hela landet och situationen på bostadsmarknaden och en fungerande infrastruktur är helt avgörande för hur vi kommer att utvecklas framöver, säger Chris Heister.

I fjol färdigställdes cirka 7 500 nya lägenheter i länet. Det är, enligt så gott som alla bedömare och alla politiska partier, på tok för lite. Produktionsvolymen skulle behöva fördubblas.

– Ett för lågt bostadsbyggande är en hämsko. Vi måste lyckas och självklart är också målet för oss att radikalt minska tiden för planprocessen, från idé till färdig bostad, säger Chris Heister.

– Det gäller i högsta grad också studentbostäder. Vi har i dag ett bestånd i länet på ungefär 12 000 studentlägenheter. Det är en droppe i havet, det behövs betydligt fler och det snabbt. Vi har 80 000 studenter i länet. Vår unga och välutbildade befolkning och det kreativa näringslivet är två av regionens främsta framgångsfaktorer, säger Christ Heister.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.