Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

150 000 ID06-kort mot svartarbete i branschen

Publicerad: 24 mars 2010, 14:43

Antalet ID06-behörighetskort passerar snart 150 000 och omkring 7 000 företag är nu anslutna till ID06, vilket visar att företag i alla storlekar tar frågan på allvar.


Sveriges Byggindustrier menar att det ger en typ av gemenskap att bära ID06-kort – de som är utan blir mer synliga då.

– När vi har nått vårt mål på 300 000 ID06-behörighetskort – och Skatteverket fått utvidgade kontrollmöjligheter – blir det rejält svårt för svartjobbarna att nästla sig in på byggena, säger Peter Löfgren, projektledare för ID06 och utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier (BI), i ett pressmeddelande.

ID06 – byggbranschens eget system för ID-kontroll och närvaroredovisning – sjösattes 2006 av Byggbranschen i samverkan som ett initiativ för att försvåra svartarbete på byggarbetsplatserna. Efter en försiktig start, där främst några större byggföretag gick i bräschen, har beställningarna accelererat och antalet utfärdade behörighetskort ökar nu stadigt månad för månad.

– Genom ID06-systemet, Individuell skattedeklaration och ett införande av närvaroliggare med möjlighet att genomföra oanmälda arbetsplatsbesök kommer det att bli svårare för oseriösa aktörer att agera inom byggbranschen, säger Peter Löfgren.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.