Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

19-åring döms efter byggstölder

Publicerad: 3 januari 2018, 05:00

Illustration: Mattias deFrumerie

En 19-årig man som är rumänsk medborgare döms för att ha brutit sig in på byggarbetsplatser på flera olika platser. Rubriceringen är stöld samt försök till stöld och grov stöld. Påföljden blir fem månaders fängelse.


Det var i augusti 2017 som ett inbrott skedde i två containrar på en byggarbetsplats i Västerås. Ett byggföretag förvarade verktyg och maskiner i containrarna. Strax under en tredje container, tillhörande ett annat byggföretag, återfanns ett avsågat hänglås med blodspår som togs till analys. Inget hade dock stulits från denna tredje container.

Samma månad ägde två inbrott rum i två pågående bostadsbyggen i Gävle. Vid ett av byggena påträffades en läskburk. Även den topsades för DNA-test.

I båda fallen kopplades DNA-proverna till samma person, en 19-årig man med rumänskt medborgarskap, som är tidigare dömd för stöld. Mannen, som häktades den 9 november, har berättat i förhör att han kommit till Sverige för att arbeta och åkte till Västerås efter erbjudande om att arbeta med en husrenovering. Efter att dagen efter ha fått beskedet att han inte skulle få betalt började han samla pantburkar på byggarbetsplatser, bland annat på den där hans DNA hade hittats. Om detta säger han att han noterade att containrarnas dörrar var öppna och att han skar sig på en pantburk. I förhör nekar han till att han har varit i Gävle.

Döms till fängelse

Mannen döms nu av Västmanlands tingsrätt för försök till grov stöld ur den container där hänglåset var avsågat. Den grova stöld som har genomförts i de andra två containrarna frias mannen dock från, då det inte går att utesluta att någon annan har hunnit genomföra stölden under den tid som gick fram till att stölden upptäcktes. I Förhör har det också visat sig att arbetsplatsen har drabbats av stöld vid tre tillfällen tidigare.

Västmanlands tingsrätt dömer också mannen för stöld från den byggarbetsplats i Gävle där läskburken med hans DNA upphittades och där verktyg för 70 000 kronor stals och försök till stöld från den andra, där stölden av ett saknat badrumsskåp inte har kunnat styrkas.

Straffvärdet för brotten är åtta månaders fängelse, men påföljden blev fem månaders fängelse med hänsyn till mannens ringa ålder. Mannen ska också betala skadestånd till målsägande i de åtalspunkter där han dömts.

Källa: Siren

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.