Brott & straff
8 av 10 företag från Östeuropa misstänks för fusk
Publicerad: 16 september 2021, 10:33
12 företag polisanmäls av Byggmarknadskommissionen som även anmäler 35 företag till Arbetsmiljöverket.
Foto: Mattias de Frumerie
Stora och små företag fuskar lika mycket. Kollektivavtal spelar ingen roll. 12 företag polisanmäls av Stefan Attefall och Ann-Marie Begler på Byggmarknadskommissionen.
Byggmarknadskommissionens Stefan Attefall och Ann-Marie Begler skriver i dagens DN Debatt att en omfattande genomgång som de låtit göra visar att fler än åtta av tio byggföretag från Östeuropa misstänks ha brutit mot svenska lagar och avtal. 12 av dem polisanmäler Byggkommissionen nu och därutöver anmäler de 35 företag till Arbetsmiljöverket. Även Byggnads har fått en information om 20 företag som har kollektivavtal men som inte följer dessa genom att betala för låga löner.
Läs även: LISTA: Detta krävs för att få använda utländsk arbetskraft
Byggmarknadskommissionen har låtit forskare och experter göra djupdykningar:
• Intervju av platschefer i byggföretag. Den visar att alltmer snäva byggtider ställer byggcheferna inför svåra val. ”Blir det tidsnöd då riskerar man att gena. För att hinna klart berättar flera respondenter hur man ’kastar in massa folk för att hinna klart’ och att det kan ske utan att rutiner följs”, som det står i rapporten från dessa intervjuer.
• Frågor har också ställts till en expertpanel om omfattningen på kriminalitet inom byggsektorn. Där bedöms mellan 5 och 30 procent av byggnadsarbetarna i Stockholm befinna sig på arbetsplatsen utan arbetstillstånd/illegalt. Det är framför allt inom delar av byggsektorn som det förekommer omfattande kriminalitet, exempelvis vid rivning och ställningsbyggande samt inom hushållens rotåtgärder.
Läs även: Så fuskar svenska byggföretag – tre vanliga upplägg
• Omfattande genomgång av ett representativt urval av byggföretag från Estland, Lettland, Slovakien, Tjeckien och Polen visar att fler än åtta av tio företag i en eller annan utsträckning kan misstänkas ha brutit mot lagar och/eller avtal. Av de drygt 1 000 utländska företagen från dessa länder bryter så många som 800 företag i någon form mot svensk lag och/eller mot de kollektivavtal de skrivit under. Inget tyder heller på att fusket är mindre i företag med kollektivavtal än utan. Det är inte heller skillnad mellan större och mindre företag.
Läs även: Supergranskaren av byggbranschen Anna-Lena Norberg: ”Det är så mycket utländsk arbetskraft som utnyttjas i Sverige”