Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

AD prövar om PLR utsattes för kränkning av föreningsrätt

Publicerad: 8 februari 2013, 08:04

Den principiellt viktiga frågan om föreningsrättskränkning på grund av hur varsel läggs mot en arbetsgivarmotpart kommer för första gången att prövas i sak av en svensk domstol.


Det gäller målet i Arbetsdomstolen torsdagen 7:e februari, under denna tidnings pressläggning. Parterna som möts är Plåtslageriernas Riksförbund, VVS Företagen och motparten Byggnads och är det rättsliga efterspelet av den omfattande konflikten våren 2012.

PLR och VVS Företagen förhandlade 2012 gemensamt med Byggnads 2012. De anser att den fem veckor långa strejken genom sin utformning utgjorde en föreningsrättskränkning.

Två procent av medlemsföretagen var representerade i förbundens styrelser och förhandlingsdelegationer eller organ i Svenskt Näringsliv. Byggnads varsel utformades så att 85 procent av de strejkande fanns just i dessa företag.

Strejken bröt ut 25 april.  En månad senare, 23 maj, gjorde PLR en unik sak i moderna arbetsmarknadskonflikter när man varslade och inledde en omfattande lockout.

– Det var det sista och enda vi kunde göra i den situationen för att försöka upprätthålla förhandlingssystemet, säger Henrik Boman, chefsjurist på PLR.

För PLR var det ett försök att göra Byggnads strejkvapen konkurrensneutralt i ett läge där  Byggnads hade konfliktvapnet ensidigt riktat mot PLR:s förtroendevaldas företag.

– Vi hade brett stöd från våra mindre medlemsföretag och det var även förankrat inom Svenskt Näringsliv. Jag tror inte Sverige haft en lockout sedan 1982, så det är ett mycket ovanligt steg.

Henrik Boman har redan han såg inriktningen på Byggnads varsel våren 2012 hävdat att sättet att lägga det på är en föreningsrättskränkning.

– Strejken är så flagrant. Det är viktigt att få det prövat om facken får göra på detta vis. Arbetsgivarsidan är alltid utsatt när deras företrädare sitter som förtroendevalda. Att ensidigt slå mot valda företrädare genom att ensidigt ta ut deras företag till konflikt  kränker föreningsrätten.

Den månadslånga konflikten 2012 beräknas ha kostat företagen 30 miljoner kronor om dagen.

Inför strejkutbrottet prövade AD interimistiskt tillåtligheten i konflikten.

– Men de prövade aldrig själva sakfrågan, om strejken i de förtroendevaldas företag är en föreningsrättskränkning eller inte, säger Henrik Boman.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.