Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Akademiska Hus bryter mot LOU

Publicerad: 16 mars 2009, 12:55

Akademiska Hus bryter mot lagen när bolaget inte använder följer reglerna för offentlig upphandling av varor och tjänster. Det anser Konkurrensverket.


Akademiska Hus är en organisation som förvaltar statens fastigheter och lokaler, främst åt universitet och högskolor.

Konkurrensverket betraktar Akademiska Hus som en upphandlande. Varje upphandling av varor, tjänster eller byggentreprenader som bolaget genomför omfattas därmed av lagen om offentlig upphandling, LOU:s, bestämmelser.

Akademiska Hus anser sig själva inte vara en upphandlande myndighet. Enligt Konkurrensverket har dock EG-domstolen i ett flertal domar klargjort vilka typer av organisationer som är skyldiga att tillämpa upphandlingsdirektivens bestämmelser.

Av EG-domstolens praxis framgår att allmännyttiga behov bland annat utgörs av behov som staten väljer att själv tillgodose eller som den avser fortsätta ha ett avgörande inflytande på.

Även en liten andel allmännyttiga behov medför enligt EG-domstolen att hela verksamheten i bolaget, inklusive delar som är konkurrensutsatta och bedrivs helt kommersiellt, underkastas upphandlingsregelverket.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.