Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Åklagaren i Kista överklagar troligen

Publicerad: 20 januari 2010, 08:19

Konstruktören bör dömas till fängelse anser åklagaren.


Åklagaren i målet om dödsolyckan i Kista kommer troligen att överklaga.

Domen i Kistamålet kom den 15 januari. En konstruktör på Cremona dömdes till fängelse villkorligt och till 100 dagsböter à 150 kronor. Hon ska dessutom betala 46 200 kronor i skadestånd till den familj där pappan dog vid olyckan.

– Jag kommer troligen att överklaga men jag är ännu inte helt säker. Jag anser att konstruktören bör dömas till fängelse. Domstolen skriver att det är med viss tvekan som man anser att konstruktörens brott var av normalgraden. Hovrätten kan mycket väl komma fram till att det var grovt brott, säger kammaråklagare Leif H Johansson.

Advokat Christina Bergenstein, som har försvarat konstruktören på Cremona, säger att hon ännu inte har tagit ställning till om domen ska överklagas.

– Vi har tre veckor på oss efter domen och kommer att utnyttja åtminstone ett par veckor av den tiden till att fundera, säger Christina Bergenstein.

Enligt domen har konstruktören på Cremona åsidosatt projekteringsansvaret för arkitekter och konstruktörer enligt arbetsmiljölagen och därför fälldes hon.

En person dog och två skadades svårt vid olyckan i Kista centrum som inträffade den 15 juli 2008.

Olyckan inträffade när en balk, som skulle vara 25 millimeter men som bara var 7 millimeter, gav vika under pågående byggnadsarbete.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.